Prima obligație fiscală din iulie 2017 a revenit anumitor contribuabili chiar azi, când a fost termenul-limită pentru depunerea formularului 092. Obligația revine contribuabililor înregistrați în scop de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul și care au efectuat o achiziție intracomunitară taxabilă în România, fiind astfel obligați să își modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar.
Luni e termenul-limită pentru depunerea:
Declarației de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, Formularul 010. Se depune de către persoanele juridice care au obligația să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depășirii plafonului legal de scutire.Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri este mai mare sau egală cu plafonul de scutire trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, în termen de zece zile de la data atingerii ori depăşirii plafonului. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit.
Declaraţiei de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române, Formularul 020. Se depune de persoanele fizice, altele decânt cele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze în scopuri de TVA în termen de zece zile de la data atingerii ori depăşirii plafonului legal de scutire. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit.
Declaraţiei de înregistrare fiscală/Declaraţia de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, Formularul 070. Se depune de persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, care au obligaţia să se înregistreze ca plătitori de TVA în urma depăşirii plafonului legal de scutire. Data atingerii sau depăşirii plafonului se consideră a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins ori depăşit.
Notificării privind aplicarea/încetarea aplicării regimului special pentru agricultori, Formularul 087. Se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care optează pentru aplicarea regimului special pentru agricultori.
Tot până cel târziu pe 10 iulie au trebuit efectuate şi următoarele plăţi:
- Plata taxei pentru servicii de reclamă şi publicitate. Taxa pentru servicii de reclamă şi publicitate se varsă la bugetul local, lunar, până la data de zece a lunii următoare celei în care a intrat în vigoare contractul de prestări de servicii de reclamă şi publicitate şi trebuie achitată de către orice persoană care beneficiază de servicii de reclamă şi publicitate în România în baza unui contract sau a unui alt fel de înţelegere încheiată cu altă persoană, cu excepţia serviciilor de reclamă şi publicitate realizate prin mijloacele de informare în masă scrise şi audiovizuale;
- Plata impozitului pe spectacole şi depunerea declaraţiei privind încasările din spectacole. Impozitul pe spectacole se plăteşte lunar până la data de zece, inclusiv, a lunii următoare celei în care a avut loc spectacolul la bugetele locale ale comunelor, ale oraşelor sau ale municipiilor, după caz, în a căror rază de competenţă se desfăşoară. O astfel de taxă trebuie plătită de persoanele fizice şi persoanele juridice care organizează manifestări artistice, competiţii sportive sau orice altă activitate distractivă, cu caracter permanent sau ocazional, cu excepţia spectacolelor organizate în scopuri umanitare.
17 iulie va fi ultima zi pentru efectuarea următoarelor raportări:
Situaţia eliberărilor pentru consum de ţigarete/ţigări şi ţigări de foi în luna ... anul .... Se depune de către antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi sau importatorii autorizaţi pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
Situaţia eliberărilor pentru consum de tutun fin tăiat, destinat rulării în ţigarete/alte tutunuri de fumat în luna ... anul .... Se depune de către antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi sau importatorii autorizaţi pentru produse din grupa tutunului prelucrat.
Situația centralizatoare privind achizițiile/utilizările de produse accizabile și livrările de produse finite rezultate în luna ... anul ..., pentru luna precedentă. Se depune de către operatorii economici care dețin autorizații de utilizator final (produse energetice, alcool etilic şi produse alcoolice).
Situația centralizatoare privind achizițiile și livrările de produse accizabile pentru luna precedentă. Se depune de către destinatarii înregistraţi şi reprezentanţii fiscali pentru achiziţiile şi livrările de produse accizabile.
Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de producție de alcool și băuturi spirtoase pentru luna precedentă. Se depune de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie produse accizabile.
Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de producție de vinuri/bauturi fermentate/produse intermediare pentru luna precedentă. Se depune de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie produse accizabile.
Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de producție de bere pentru luna precedentă. Se depune de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie produse accizabile.
Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de producție tutunuri prelucrate pentru luna precedentă. Se depune de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie produse accizabile.
Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de producție de produse energetice pentru luna precedentă. Se depune de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie produse accizabile.
Situația privind operațiunile desfășurate în antrepozitul fiscal de depozitare pentru luna precedentă. Se depune de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie produse accizabile.
Jurnalele pentru luna precedentă privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviație sau navigaţie. Trebuie depuse de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie/ depozitare.
Jurnalele pentru luna precedentă privind achizițiile/ livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviație sau navigaţie. Se depun de către antrepozitarii autorizați pentru depozitare.
Situația privind privind livrările de produse accizabile în luna ... anul ... pentru luna precedentă. Se depune de către operatorii economici care deţin autorizaţii de expeditor înregistrat.
Evidența achiziționării, utilizării și returnării marcajelor pentru luna precedentă. Se depune de către antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de produse supuse marcării.
Important! Cu toate că nu este declarație fiscală, AvocatNet.ro vă reamintește că, până pe 15 iulie, trebuie depusă declarația INTRASTAT, al cărei prag valoric este în 2017 de 900.000 de lei, atât pentru introducerile intracomunitare de bunuri, cât şi pentru expedierile intracomunitare de bunuri. Termenul-limită de transmitere a acestei declarații îl reprezintă întotdeauna data de 15 a lunii următoare celei de referință, chiar dacă într-o lună aceasta este o zi liberă, precum sâmbăta sau duminica. Totuși, declarația poate fi depusă online şi în prima zi lucrătoare care urmeaza datei de 15 (17 iulie în cazul lunii în curs, în condițiile în care ziua de 15 pică într-o sâmbătă).
20 iulie este termenul pentru depunerea:
Declarației speciale de taxă pe valoarea adăugată pentru trimestrul precedent (sistem VOES). Se depune de către persoanele impozabile nestabilite în UE care prestează servicii electronice de telecomunicații, de radiodifiziune și televiziune persoanelor neimpozabile, dar și de persoanele impozabile stabilite în UE, dar în alt stat membru decât statul membru de consum care prestează servicii electronice, de telecomunicații, de radiodifiziune și televiziune.
Declarațiile ce-și au termenul în 25 iulie:
Notificarea pentru încetarea aplicării sistemului TVA la încasare, Formularul 097. Se depune de către persoanele impozabile care depășesc plafonul de 2.250.000 lei, de persoanele impozabile care renunță la aplicarea sistemului TVA la încasare. În ceea ce priveşte persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi care nu depăşesc în cursul unui an plafonul de 2.250.000 lei, dar care renunţă la aplicarea sistemului respectiv, prin opţiune, depun notificarea pentru ieşirea din sistem între data de 1 şi 25 ale oricărei luni.
Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, Formularul 100. Se completează de plătitorii de impozite, taxe și contribuții sociale cărora le revin obligații de plată la bugetul stat. Declaraţia se depune în format electronic sau pe hârtie prin codificarea informaţiilor sub formă de cod de bare. Potrivit normelor în vigoare, contribuabilii mari şi contribuabilii mijlocii, precum şi sediile secundare ale acestora, au obligaţia depunerii prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro.
Atenție! Până pe 25 iulie microîntreprinderile trebuie să achite impozitul pe venit aferent celui de-al doilea trimestru din 2017, în timp ce firmele plătitoare de impozit pe profit care aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit anual trebuie să efectueze plata anticipată aferentă trimestrului II din 2017. Detalii suplimentare sunt aici și aici. În plus, firmele vizate de aplicarea impozitului specific din 2017, adică acelea care la finalul anului trecut își desfășurau efectiv activitatea în domeniul cazării ori alimentației publice, cu excepția microîntreprinderilor, trebuie să declare și să achite impozitul aferent primelor șase luni din anul curent, tot până cel mai târziu la 25 iulie.
Declarația privind distribuirea între asociați a veniturilor și cheltuielilor, Formularul 104. Se depune de către persoanele juridice străine și persoanele fizice nerezidente care desfășoară activitate în România într-o asociere cu sau fără personalitate juridică, precum și de persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice române, pentru veniturile realizate atât în România cât și în străinătate din asocieri fără personalitate juridică.
Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominală a persoanelor asigurate, Formularul 112. Aceasta se depune pentru luna precedentă de către:
- persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, instituțiile prevăzute la art.136 lit. d) - f) din noul Cod fiscal, precum și persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
- persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori, precum și entitățile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activități dependente, instituțiile publice care calculează, rețin, plătesc și suportă contribuții sociale obligatorii în numele asiguratului, precum și orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.
În plus, formularul 112 se depune și pentru trimestrul precedent (al doilea din 2017) de către contribuabilii prevăzuți la art. 80 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv:
- asociaţii, fundaţii sau alte entităţi fără scop patrimonial, persoane juridice;
- persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în 2016, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la trei salariaţi exclusiv;
- persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, anul trecut, au avut un număr mediu de până la trei salariaţi exclusiv;
- persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, precum şi persoanele fizice care exercită profesii liberale şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care deţin capacitatea de a încheia contracte individuale de muncă în calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.
Formularul 112 se completează cu programului de asistenţă ANAF și se transmite prin portalul e-guvernare.ro.
Declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoanele fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă, Formularul 224. Se depune de către persoanele fizice care obţin salarii din străinătate pentru activităţi în România şi persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România.
Decontul de taxă pe valoarea adăugată, Formularul 300. Se depune lunar, trimestrial, semestrial sau anual de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din noul Cod fiscal. Formularul se completează electronic cu ajutorul programului ANAF.
Decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă, Formularul 301. Se completează de persoanele menționate în instrucțiunile de completare a formularului, pentru fiecare secțiune şi se întocmeşte în două exemplare, semnate şi ştampilate. Formularul se completează cu ajutorul programului de asistenţă pus la dispoziţie de MFP.
Declarația privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, Formularul 307. Se depune de persoanele impozabile prevăzute la art. 280 alin. (6), art. 270 alin. (7), art.310 alin. (7), art.316 alin. (11) lit. a) - e) și g) din noul Cod fiscal. Declaraţia se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă persoana impozabilă este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe, direct sau prin împuternicit, la registratură sau la poştă, prin scrisoare recomandată.
Declarația privind taxa pe valoarea adăugată colectată datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit.h) din Codul fiscal, Formularul 311. Se depune de persoanele impozabile al căror cod de TVA a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Codul fiscal și care efectuează în perioada în care nu au cod valid de TVA, livrări și/sau achiziții /prestări de bunuri/ servicii care sunt obligate la plata TVA. Declaraţia se depune, la organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana impozabilă îşi are domiciliul fiscal sau în a cărui evidenţă aceasta se află înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe.
Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută, Formular 390 VIES. Se depune de către contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal. Declaraţiile recapitulative se depun lunar numai pentru perioadele în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru operaţiunile menţionate la art. 325 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare acesteia.
Cererea de restituire a accizelor în cazul vânzărilor la distanţă, pe trimestrul precedent - Formular (anexa nr. 39). Se depune de către vânzători pentru livrările efectuate în cadrul vânzării la distanţă.
Taxele și impozitele ce trebuie plătite până cel mai târziu pe 25 iulie
Potrivit calendarului fiscal stabilit de ANAF pentru luna în curs, 25 iulie va fi termenul-limită pentru următoarele taxe și impozite:
- Plata impozitului reținut la sursă în luna precedentă - se plătește de către contribuabilii care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din premii și jocuri de noroc, obținute de nerezidenți sau din alte surse;
- Plata anticipată privind impozitul pe profit, aferentă trimestrul II 2017 - se achită de către contribuabilii care aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate efectuate trimestrial - detalii, aici.
- Plata taxei anuale pentru autorizația de exploatare a jocurilor de noroc (sumele care rezultă din aplicarea procentelor prevăzute în anexă la veniturile estimate de operatorul economic, dar nu mai puțin decât taxa anuală minimală - până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care documentația a fost aprobată; în cazul în care, în cursul anului de autorizare, încasările efective depășesc încasările estimate prin documentația prezentată la data autorizării, taxa se va recalcula prin aplicarea cotei procentuale asupra încasărilor efective cumulate de la începutul perioadei de autorizare. Recalcularea se va efectua lunar, începând cu prima lună în care se înregistrează depășirea rezultatelor estimate. Încasările efective cumulate și taxa plătită de la începutul perioadei de autorizare până la finele lunii precedente celei pentru care se face regularizarea se va declara și plăti până la data de 25 a lunii următoare).Se plătește de către organizatorii de jocuri de tip pariu, jocuri de noroc, bingo organizate prin TV, pariuri on-line, jocuri bingo prin internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă, jocuri de noroc on-line;
- Plata cotei de contribuţii sociale pentru şomaj pentru luna precedentă. Se depune de către asiguraţii care au încheiat opţional un contract de asigurare pentru şomaj cu Agenţia de ocupare a forţei de muncă judeţeană/a municipiului Bucureşti;
- Contribuția de asigurări sociale (pensii) către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) pentru luna precedentă - se plătește de către asigurații în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale care se regăsesc în una dintre situațiile menționate în Legea nr. 263/2010;
- Accize;
- TVA;
-
Impozite datorate bugetului de stat:
- Impozit pe țițeiul și gazele naturale din producția internă;
- Impozit pe veniturile nerezidenților;
- Impozit pe salarii (OP separat pentru Sediu Social și fiecare sediu secundar, dacă este cazul);
- Impozit pe veniturile din activități independente, cu regim de reținere la sursă;
- Impozit pe veniturile din dividende plătite în luna precedentă;
- Impozit pe veniturile din dobânzi;
- Impozit pe alte venituri din investiții;
- Impozit pe veniturile din pensii;
- Impozit pe veniturile din premii și din jocuri de noroc;
- Impozit pe veniturile din alte surse.
Formularul 394 se depune până în ultima zi a lunii
Declaraţia informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național aferente perioadei de raportare precedente - formularul 394, aferentă lunii iunie, trebuie depusă la organele fiscale competente până cel târziu pe 31 iulie, în condițiile în care termenul obișnuit de raportare, respectiv ziua de 30 a lunii, va pica duminică, astfel că termenul se prelungește până în prima zi lucrătoare.
În noul format al formularului 394 trebuie cuprinse toate operaţiunile de livrări sau achiziţii de bunuri efectuate către, dar şi de la contribuabili, fie ei plătitori sau neplătitori de TVA (persoane fizice şi persoane juridice). Documentul trebuie transmis chiar dacă în luna martie nu au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul declaraţiei. Obligaţia transmiterii formularului revine:
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (1), (2), (6) și (7) din Codul fiscal, pentru operațiuni impozabile în România conform art. 268 alin.(1) din Codul fiscal;
- persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art. 316 din Codul fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziții de bunuri sau servicii taxabile.
În fine, 31 iulie va fi și termenul-limită pentru depunerea:
- cererii de restituire a accizelor de către importatori pentru trimestrul precedent. Aceasta se depune de către beneficiarii scutirilor de accize (instituții, organizații).
Comentarii articol (0)