Regulile de încadrare a firmelor ce desfășoară activități în HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) în categoria microîntreprinderilor s-au schimbat, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 177/2017.
Concret, firmele care au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro au fost obligate să înceapă să aplice impozitul „micro”, chiar dacă desfășoară efectiv activități vizate de impozitul specific. Cu alte cuvinte, regimul "micro" de impozitare (unde sunt aplicate cote de 1 sau 3%, în funcție de existența sau nu a angajaților) are întâietate, prevalează în fața forfetarului, de la începutul acestei luni.
"Persoanele juridice române care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 (legea impozitului specific, n. red.), și care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse între 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv, îndeplinind și celelalte condiții prevăzute la art. 47 alin. (1) (pentru încadrarea la impozitul <<micro>>, n .red.), sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu (impozit pe veniturile microîntreprinderilor, n .red.) începând cu luna următoare intrării în vigoare a acestor prevederi, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, (...), până la data de 25 a lunii următoare intrării în vigoare a acestor prevederi, inclusiv", scrie în noua lege.
Prin urmare, firmele vizate de modificare vor depune formularul 100 - "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat" până la 25 august 2017, în care vor declara forfetarul aferent perioadei 1 ianuarie - 31 iulie 2017.
De altfel, calcularea, declararea și plata impozitului specific aferent primelor șapte luni din an se vor face prin derogare de la prevederile articolului 8 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, acolo unde scrie că declararea și plata acestuia se efectuează semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare.
Concret, restaurantele, hotelurile sau barurile trebuie să declare și să achite impozitul aferent semestrului I din 2017 (perioada ianuarie-iunie, adică prima tranșă), până mâine, prin intermediul formularului 100, așa cum am explicat aici.
Însă, firmele care în 2016 au avut afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor declara și plăti impozitul aferent perioadei 1 ianuarie - 31 iulie 2017 până la 25 august 2017, prin derogare de la regula de mai sus. Ceea ce înseamnă că aceste entități nu vor mai depune declarația 100 până marți, ci abia luna viitoare.
Cum se va calcula impozitul specific aferent perioadei ianuarie - iulie 2017
"Impozitul specific unor activităţi aferent acestei perioade (1 ianuarie - 31 iulie 2017, n. red.) se determină prin împărţirea impozitului specific anual la 365 zile şi înmulţirea cu numărul de zile aferent perioadei", scrie în Legea nr. 177/2017.
De altfel, normele în vigoare stabilesc mai multe formule de calcul pentru determinarea impozitului anual. Mai precis, există trei formule de calcul, grupate pe coduri CAEN și influențate de mai multe variabile, precum rangul localității în care este amplasată unitatea, suprafața acesteia sau sezonalitatea.
Spre exemplu, așa cum am arătat în acest articol, un bar de o sută de mp din centrul Timișoarei, Brașovului sau Clujului va datora anual 9.315 lei. Presupunând că acest business a înregistrat anul trecut venituri aflate între 100.001 și 500.000 de euro, va declara și plăti impozitul specific aferent perioadei ianuarie-iulie 2017, prin depunerea formularului 100, astfel:
- 9.315 : 365 x 212, acesta din urmă fiind numărul de zile de la 1 ianuarie la 31 iulie 2017. Prin urmare, rezultă suma de 5.410 de lei, ce va fi declarată în formularul 100 și plătită până cel mai târziu la 25 august 2017.
În plus, tot până la 25 august 2017, barul din exemplul nostru va fi nevoit să își modifice sistemul de impunere, trecând la aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, prin depunerea formularului 010 - „Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni", prin care va anunța autoritățile, practic, despre modificarea sistemului de impunere de la impozit specific la impozit „micro” (modificarea vectorului fiscal).
Mai departe, din august și până la finalul anului, firmele în cauză vor achita impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Potrivit normelor în vigoare, calculul și plata acestuia se efectuează trimestrial, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul. Astfel, 25 octombrie va reprezenta termenul-limită de plată pentru pentru trimestrul al treilea din 2017, care va fi compus totuși numai din două luni (august și septembrie, în condițiile în care iulie nu va mai intra în calcul) și 25 ianuarie 2018 pentru trimestrul al patrulea din 2017 (perioada octombrie - decembrie).
Vor fi firme care vor plăti trei tipuri de impozit în 2017
Așadar, după cum am lămurit mai sus, vor exista numeroase firme din industria hotelieră, restaurante și alimentație publică ce vor plăti în 2017 atât impozit specific, pentru primele șapte luni ale anului, cât și impozit pe veniturile micro, pentru restul anului.
Însă lucrurile nu se opresc aici, pentru unele dintre acestea, Asta în condițiile în care normele de aplicare la Legea impozitului specific au stabilit ca firmele vizate de aplicarea impozitului specific, ce desfășoară însă și alte activități, să plătească un impozit mixt, plătind concomitent atât impozit specific pentru veniturile din activitățile corespunzătoare celor opt coduri CAEN prevăzute de Legea nr. 170/2016, cât și impozit pe profit pentru veniturile din celelalte activități.
Spre exemplu, o companie care deține o pensiune, dar și un magazin de încălțăminte, trebuie să plătească impozit specific pentru veniturile obținute din exploatarea unității de cazare și impozit pe profit pentru profitul impozabil obținut din exploatarea magazinului de încălțăminte.
Potrivit Codului fiscal, contribuabilii pot opta pentru calculul, declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Astfel, cei care aleg să îl aplice achită impozitul pe profit anual, cu plăţi anticipate trimestriale, cu următoarele termene de plată: 25 aprilie, 25 iulie, 25 octombrie și 25 decembrie, cu mențiunea că acesta din urmă se decalează cu câteva zile.
Cum știi dacă te încadrezi la aplicarea „micro”
Pentru a fi încadrată ca microîntreprindere, o firmă trebuie să respecte mai multe condiții la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Potrivit Codului fiscal, acestea sunt următoarele:
- a realizat venituri, altele decât cele obținute din activități în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, în domeniul pieței de capital, în domeniul jocurilor de noroc sau din activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale;
- a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
- a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro;
- capitalul social este deținut de persoane;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în Registrul comerțului sau la instanțele judecătorești.
Astfel, firmele din HoReCa ce au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 și 500.000 de euro vor aplica impozitul "micro" începând de luna următoare, cu condiția să îndeplinească și celelalte condiții, enumerate mai sus.
Notă: Informații pe larg despre aplicarea impozitului specific, din 2017, am scris aici, iar despre tranziția de la impozitul specific la impozitul „micro” - aici.
Comentarii articol (1)