Începând de azi, inclusiv pentru angajații cu plata în acord se plătesc CAS și CASS majorate, dacă aceștia câștigă lunar sume aflate sub nivelul salariului minim brut. Măsura reiese din Ordonanța Guvernului nr. 4/2017, ce a modificat azi Codul fiscal la partea de contribuții sociale obligatorii.
„(...) în cazul câștigului lunar brut prevăzut la art. 139 (din Codul fiscal, referitor la persoanele ce obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor - n. red.), realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”, prevede actul normativ cu referire la CAS, însă regula e valabilă și pentru CASS.
În forma de proiect a ordonanței se făcea referire în mod explicit și la salariații cu plata în acord, însă precizarea a dispărut din forma finală a documentului publicat în Monitorul Oficial. Totuși, având în vedere cum este formulată prevederea citată mai sus, aceasta acoperă indirect chiar și salariații cu plata în acord.
„Din analiza prevederilor OG nr. 4/2017, a rezultat, într-adevăr, că aceasta nu include referiri la salariații cu plata în acord, spre deosebire de proiectul inițial. Cu toate acestea, nu consider că o astfel de schimbare are vreun impact, întrucât în lipsa unei exceptări specifice, câștigurile brute înregistrate în baza unui contract de muncă sunt cele luate în calcul la stabilirea bazei pentru CAS și CASS. Așadar, indiferent dacă vorbim de o plată în acord sau nu, în lipsa unor exceptări specifice, angajatorii care achită remunerații brute sub nivelul de 1.450 de lei pe angajat pe lună sunt obligați să considere baza pentru CAS și CASS la nivelul salariului minim”, a explicat, la solicitarea AvocatNet.ro, Alexandru Mănucu, tax deputy manager la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Cu alte cuvinte, chiar dacă salariații cu plata în acord nu sunt menționați în mod expres, prevederea este formulată la modul general, astfel încât să includă orice fel de angajați care sunt plătiți lunar cu sume mai mici de 1.450 de lei.
Plata în acord se face atunci când este vorba de achitarea drepturilor salariale în funcție de activitatea prestată efectiv. „O altă variantă în care este posibilă plata unui salariu sub nivelul celui minim pe economie este aceea a plății salariului în acord direct, respectiv prin raportare la activitatea efectiv prestată în situația în care calculul salariului se raportează la cantitatea/unitatea de produse, lucrări, operații etc. efectuate sau prin calcularea salariului în funcție de norma de timp necesară pentru executarea unui anumit produs, anumite lucrări, operații etc.”, ne-a spus și Bogdan Ilie, avocat partener la Nicolescu Attorneys at Law.
Informații suplimentare despre plata majorată a CAS și CASS, începând cu veniturile lunii august 2017, pentru angajații plătiți cu sume aflate sub nivelul salariului minim pe economie pot fi găsite aici, aici și aici. În prezent, salariul minim brut este de 1.450 de lei.
Comentarii articol (1)