am mostenit un apartament pe care il vand si am cerut de la asociatia de proprietari fondul de rulment.asociatia de proprietari mi-a raspuns ca nu se poate elibera decat daca viitorul proprietar vireaza suma care tre sa-mi revie mie catre asociatie.cum pot intra in posesia sumei respective caci eu nu am si nu am avut niciodata nici o datorie la asociatie.ce traba are noul proprietar cu ceea ce am platit eu?
Este dreptul dumneavoastra, ca proprietar, sa va recupeerati fondul de rulment dar numai dupa ce vindeti apartamentul si asociatia constata ca nu aveti debite.
Si solutia de a recupera banii de la cumparator este buna pentru ca si acesta trebuie sa achite un fond de rulment. Asa ca puteti face un inscris cu noul proprietar si asociatia prin acre suma existenta acum in fondul de rulment sa ramana in evidenta asociatiei ca fond de rulment al noului proprietar. Mariti pretul apartamentului cu suma ce reprezinta fond de rulment.
Ce suma exista in evidentele asociatiei ca fond de rulment?
sunt 900 ron.dar daca maresc suma eu tre sa platesc impozit la stat pt acesti 900ron si nu mi se pare echitabil sa tot platesc fara a avea vrun rost.adica acest fond de rulment l-am platit din salariu nu sunt bani veniti de la stat ca sa mai platesc o data impozit pe ei.
la notar platesc o taxa in functie de suma stabilita si trecuta in acte.plus comisionul agentiei imobiliare care este in functie de suma cu care se vinde.
Conditia pe care v-a pus-o administratorul este abuziva:
- in lege se spune ca fondul de rulment se returneaza atunci cand proprietarul isi vinde apartamentul, deci isi incheie relatia cu asociatia de proprietari;
- asociatia poate impune noului proprietar sa-si plateasca acest fond de rulment independent de vanzator.
In practica, fara a fi abuziv, administratorul are la dispozitie urmatoarele variante:
- fie discuta cu ambii proprietari (fostul si viitorul) daca se invoiesc sa lase fondul de rulment pe loc si cumparatorul sa-i dea acesti bani vanzatorului pe cale amiabila;
- fie ii returneaza vechiului proprietar suma la o luna distanta dupa ce a plecat din apartament, compensand cu o parte din acest fond de rulment ultima cota de intretinere care revine la plata vechiului proprietar, acestuia inapoindu-i numai diferenta. Apoi ii pune pe lista de intretinere noului proprietar suma pe care o are de acoperit referitoare la fondul de rulment. Ca si-o plateste deodata, ca o plateste in rate, ca n-o plateste deloc, asta este treaba noului proprietar si a administratorului si o rezolva impreuna, nu mai este implicat vechiul proprietar.