avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Activitate Ana T

Activitate Ana T

Răspuns la discuția conditii admitere in barou
Da multumesc de raspuns. Am citit si eu OU si m-am lamurit. Intre timp mi s-a raspuns... foarte prompt in cateva ore de la uniunea avocatilor care m-au lamurit total. Multumesc pentru raspuns.
În ceea ce priveşte procedura înscrierii şi desfăşurarea examenului, se aplică, prin asemănare, prevederile Deciziei Consiliului U.N.B.R. nr. 268/22.09.2007 modificată prin Decizia nr. 447 din 21.02.2009 a Consiliului U.N.B.R.
DECIZIA NR. 268
Art. 2. - La examenul de primire in profesia de avocat se pot înscrie persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.11 din Legea nr.51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

art.11 din Legea nr.51/1995
Art. 11
Poate fi membru al barourilor din Romania cel care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, domiciliat in Romania, are exercitiul drepturilor civile si politice si nu exercita o profesie autorizata sau salarizata intr-o alta tara;
b) este licentiat al unei facultati de drept sau doctor in drept;
c) nu se gaseste in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.

Conform acestor prevederi orice roman care este salariat in alta tara nu are dreptul de a sustine examenul???
In cazul meu... pentru moment locuiesc in Grecia (o sa urmez masterat in Romania in 2009-2010 - care oricum nu joaca nici un rol este doar masterat in dr. civil pentru aprofundarea materiei).
Deci... nu am acest drept???? De ce ??? Si pe ce motiv???
Intre timp in
OUG nr. 159/2008, Ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat
se modifica articolul 11 asa...
OUG nr. 159/2008
3. La articolul 11 alineatul (1), literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"a) are exercitiul drepturilor civile si politice;
b) este licentiat al unei facultati de drept cu durata stabilita de lege.”
Am inteles ca aceasta ordononanta nu mai este in vigoare???
Ce se intampla in cazul meu???
Vreau sa ma pregatesc pentru examen in 2010. Are vreun rost ori nu mi se va permite prezenta la examen????

De asemenea am citit in aceeasi lege ca ...

Art. 14
Exercitarea profesiei de avocat este incompatibila cu:
a) activitatea salarizata in cadrul altor profesii decat cea de avocat;
b) ocupatiile care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de avocat sau bunele moravuri;
c) exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.

Art. 24
(1) Consiliul baroului emite decizii de trecere pe tabloul avocatilor incompatibili, la cerere sau din oficiu, iar reinscrierea pe tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei se face numai la cerere, dupa incetarea starii de incompatibilitate.
(2) Decizia de primire in profesie va fi anulata de consiliul baroului, daca cel primit nu renunta in termen de doua luni la situatia care constituie caz de incompatibilitate.

As dori lamuriri...
Un roman licentiat in drept care locuieste temporar in strainatate si cu domiciliul legal in Romania nu poate sustine examenul de avocat stagiar???

Multumesc. Tocmai vazusesm in legea 51 si mai apoi in OUG 2008 amanunte.
O sa revin cu intrebari.
Va rog sa specificati care sunt celelalte conditii de admitere in Baroul de Avocati din Romania.
A da un raspuns incomplet nu este util nimanui.