am incheiat un contract cu o societate si la punctul 5 al contractului citez:
" Prezentul contract inceteaza de plin drept fara interventia instantei judecatoresti in cazul in care o parte nu isi exercita o obligatie esentiala din contract si este NOTIFICATA cu cel putin 30 de zile inainte.
Notificarea nu poate produce efecte asupra obligatiilor scadente."
Nu inteleg doua lucruri:
1.Despre ce trebuie sa fie notificata cu cel putin 30 zile inainte partea respectiva (care nu isi respecta o obligatie), despre faptul ca ca trebuie sa-si indeplineasca acea obligatie, altfel contractul va inceta dupa acele 30 zile, sau notificarea se va referi direct la incetarea contractului??
2.Ce inseamna ultima propozitie din contract (Notificarea nu poate produce efecte asupra obligatiilor scadente)???
Poate cineva sa ma ajute sa inteleg?
Multumesc anticipat.
Bogdan
concret:
Societatea a intarziat constant la plata debitului fata de creditor, dar nu s-au cerut niciodata penalitati.
Acum ne-am trezit cu aceasta notificare si ce sa inteleg?..daca acum trei ani am platit debitul fata de aceasta societrate cu intarziere, aceasta societate creditoare poate cere plata acelor penalitati astazi?...prin similitudine, daca am facut plata debitului ultim, iar acum au pretentii la penalitati, trebuie sa le platesc, sau ma pot prevala de faptul ca nu am avut cunostinta de pretentia de a plati aceste penalitati, deoarece notificarea a fost inmanata personal unuia dintre asociati, nu mie, nu pe adresa societati,...???
In concluzie, daca o plata restanta este efectuata inainte ca creditorul sa emita oficial pretentia platii unor penalitati, acesta poate cere retroacti penalitati in virtutea contractului? Are vreo importanta d.p.d.v. juridic faptul ca aceasta notificare nu mi-a fost inmanata personal, sau ea este legala si daca a fost inmanata unuia dintre asociati, chiar daca eu sunt unicul administrator???
Sunt unicul administrator al unei societati comerciale cu raspundere limitata si mai am doi asociati, iar societatea pe care o administrez a cumulat o datorie fata de o alta societate. In consecinta, acea societate a emis o notificare societatetii mele (prin care ne-a somat la plata datoriei si a penalitatilor ce decurg prin contractul de colaborare), dar care a inmanat-o personal unuia dintre asociati, care nu este administrator, deci eu nu am avut cunostinta despre aceasta. Intre timp eu am efectuat plata datoriei fara a avea cunostinta despre acele penalitati, ulterior am aflat de pretentia societatii de a plati si acele penalitati si nu stiu ce sa fac. Sunt obligat la si plata penalitatilor, sau pot contesta in instanta plata penalitatilor atata timp cat nu mi s-a adus la cunostinta personal, deci consider notificarea lovita de nulitate!