avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Activitate kio

Activitate kio

dana_lavinia a scris:

Normal era ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare peste 9 luni minim.


Asa consider si eu ca ar fi fost corect/decent. Nu mi se pare etic ca legiuitorul sa determine parintii, a caror copii sunt aproape de data nasterii, sa se gandeasca la o nastere inaintea termenului, doar pentru a se asigura ca vor beneficia de drepturile care li s-au promis si pe care s-au bazat in 95% din perioada sarcinii.
Singura scuza pe care o pot gasi legiutorului este ca asa face mai cu toate legile, le schimba ... ca scutecele.

PS: poate o sa fie persoane care o sa considere ca tre sa ai ceva ne-inregula la "mansarda" ca si parinte sa te gandesti la acest lucru, insa la o clinica s-a observat ca a crescut numarul de cereri de nasteri provocate. Au luat in calcul acest lucru cei care, teoretic, sunt mai destepti, cand au editat/votat ordonanta?
Observ ca incetul cu incetul discutia aluneca in alta directie. Pentru cei ca si mine (cu mai putina experienta in sala de judecata) ar fi mai interesant aflarea sanselor sau fundamentelor legale care ar putea conduce la o modificarea OUG ...
Legat de termene ... tocmai am vorbit cu banca daca s-a primit vreo veste din partea fondului si raspunsul a fost cel asteptat, NU, plus o cireasa pe tort "sunt alti care asteapta dinaintea noastra si nu au primit raspuns". Iupiii ... ce incurajator.
In etapa de redactare a contractului de garantare birocratia e la cote maxime ... eu ca un beneficiar oarecare puteam sa vin cu o solutie mai buna, cred eu ...
- dupa ce fondul a analizat dosarul si a dat OKul, banca putea sa intocmeasca contractul de garantare (carepresupun ca e un tipizat) sa il semneze impreuna cu beneficiarul si sa il trimita la fond pentru semnare ... in loc de:
- fondul da OKul, banca si beneficiarul semneaza contractul de credit, trimit inapoi la fond, asteapta dupa fond (deja de 7 zile in cazul nostru), dupa ce intr-un final vine contractul il semnam, il trimitem inapoi, il semneaza fondul care din nou ni-l trimite. Din cate estimez etapa asta o sa dureze 2 saptamani.
Suna logic ca analiza sa fie facuta si la banca si la fond, dar pentru redactare sa se piarda atatea zile ... este cumva Prima Casa on program pentru trecerea Postei/Curierilor peste criza?
Nu vreau sa fiu inteles gresit, Prima Casa cred ca este un produs bun in comparatie cu celalalte oferte de pe piata, insa modul lui de implementare este atat de Romanesc ... adica dez-orientat pe client.
Nu pot spune nici acum ca am terminat cu fondul ca tot dupa ei asteptam - redactarea contractului de garantare.
Termenele sunt mentionate in conventia de garantare si pana acum au fost respectate +/-1zi. Vezi Conventia de garantare pentru programul Prima casa, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 469 din 07/07/2009, Art. 5.10.1.
In cazul nostru, pentru analiza dosarului din partea fondului a fost nevoie de 6 zile (asta include si trimiterea dosarului de la banca la fond).
Problema este ca in etapa de redactare a contractului de garantare, legea nu mentioneaza nici un termen si chiar nu stii cand e momentul sa dai telefoane.
Ma indepartez de subiectul primului meu post insa daca cineva poate lamuri termenul pentru aceasta etapa ar fi foarte util. Din zvonuri am auzit ca in conventia dintre BCR si fond ar fi un termen de 5 zile specificat.
Buna seara,
Avem un dosar pt. Prima Casa la BRD Brasov, a fost aprobat de banca, trimis la Fond, aprobat de Fond, si am semnat contactul de credit si asteptam ca Fondul sa redacteze contractul de garantare.
In momentul in care am semnat contractul de credit am fost informati ca acesta trebuie autentificat la un notar, ceea ce mi se pare cel putin ciudat. In primul si in primul rand pentru faptul ca beneficiarul o sa plateasca taxele notariale de 2 ori pt aceeasi suma. Prima data vom plati 0,5%+TVA din suma creditata in momentul autentificari contractului de credit si a doua oara vom plati din nou 0,5%+TVA din valoarea apartamentului (care contine si suma creditata) in momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare.
Justificarea acestei cereri a fost 'noua conventie' dintre banca si fond.
S-a m-ai confruntat cineva cu acest inconvenient? Ce se poate face?
Am auzit ca notarii ar discuta o eventuala taxa notariala fixa (~200 ron) pt autentificarea contractului de credit, insa nimic concret pana in momentul de fata.
Daca se va aplica algoritmul val_ap*0,5/100*16/100 + val_credit*0,5t/100*16/100 => nu exita o reducere de 30% ci o crestere de ~30% a taxelor notariale.
Astept opiniile Dvs.
O seara placuta in continuare.