Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns, insa, din pacate, nu sunt foarte lamurita.
Am trimis un e-mail la Ministerul Muncii cu aceeasi intrebare, iar raspunsul a fost cel de mai jos:
"Stimata doamna Ruxandra Vasile,
Referitor la intrebarea dumneavoastra va informam ca beneficiati de concediul prenatal de 63 zile.
In ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani, trebuie sa va prezentati la serviciu si sa reluati activitatea. In situatia in care veti fi insarcinata la acea data, va veti desfasura activitatea pana cand veti putea intra legal in concediul de maternitate(prenatal).
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 art. 24:
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
In ceea ce priveste calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului, Hotararea Guvernului nr. 1682/2008 prevede la punctul 10, art. 19-1:
10. Dupa articolul 19 se introduc doua noi articole, articolele 191 si 192, cu urmatorul cuprins:
"Art. 191. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (1), se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
(3) Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
(5) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
(6) In cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare prevazute la art. 6 alin. (5) lit. b).
(7) In situatia persoanelor prevazute la art. 4 alin. (7) lit. m), pentru conversia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea, se ia in calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei din ziua anterioara stabilirii dreptului.
(8) Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului potrivit prevederilor alin. (1)-(7) rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.
Pentru perioada in care ati fost in concediul de cresterea copilului si nu ati realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, cuantumul indemnizatiei este de 600 lei."
Va rog sa imi explicati ce au vrut sa spuna, deoarece eu am inteles ca se va lua in calcul pentru indemnizatia pentru bebe2 ca venit doar 600 ron si nu 2800 ron cat de fapt primesc pentru bebe 1 in prezent. Asta in situatia in care bebe 2 se va naste dupa ce bebe 1 va implini 2 ani si eu voi fi nevoita sa incep munca.
Va multumesc!
Buna!
Este prima data cand scriu pe aici. Am o intrebare, daca imi puteti raspunde, v-as multumi mult.
Am un baietel de un an si 3 luni. Ne dorim f mult un al doilea copil, dar din pacate am pierdut sarcina de curand. Daca raman insarcinata de acum incolo, cel de-al doilea copil se va naste dupa ce primul va implini 2 anisori. Pot beneficia de un concediu prenatal pentru perioada ce depaseste cei 2 ani? Am inteles ca si cei doi ani de concediu crestere copil, pot fi luati in calcul pentru cel de-al doilea copil. Pot beneficia de un concediu prenatal pentru diferenta de luni ce depaseste cei doi ani si apoi sa primesc 85% din cei 85% cat primeam pentru primul copil?
Multumesc si astept cu nerabdare un raspuns de la voi