Deci, inteleg ca fiind neconstitutionala, modificarea nu se aplica copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare a legii noi, fiind valabil termenul prescriptibil de un an atat pentru mama cat si pentru copil.
Va multumesc pentru raspunsuri!!
Georgiana Pintilie
Buna ziua! Pentru ca nu am cunostinte juridice, indraznesc sa va deranjez cu rugamintea de a-mi explica urmatoarele modificari din Codul familiei:
La articolul 60, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 60. - Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului."
La articolul 60, dupa alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmatorul cuprins:
"Actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia."
Eu inteleg ca aceasta actiune poate fi intentata de copil oricand in timpul vietii acestuia, iar de mama numai in termen de un an de la nasterea copilului (sau in cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii). Nelamuririle sunt urmatoarele: 1. copilul trebuie sa fie, obligatoriu, major pentru a intenta actiunea?? 2. daca da, atunci in cazul in care termenul de stabilirea a paternitatii de 1 an de la nastere s-a prescris si copilul nu este major nu se mai poate face nimic pentru a intenta o actiune in vederea stabilirii paternitatii pana cand copilul nu implineste varsta de 18 ani???
Cu speranta ca nu v-am plictisit, va multumesc anticipat pentru raspuns!
Georgiana Pintilie