1. Anul trecut s-a incheiat un protocol intre FIRMA1 si FIRMA2, unde s-a convenit la participarea FIRMEI2 la cofinantarea cheltuielilor ptr.lucrarile de reparatii capitale la imobilul situat in orasul X. ( eu sun contabila la firma2)
Precizez ca imobilul este in patrimoniul FIRMEI1 si este administrat de catre ei. Prin Ordin un spatiu de 371.17 mp s-a dat in folosinta FIRMEI2, dar in patrimoniul firmei2 nu figureaza cladire.
Cand s-a facut repartizarea creditelor ptr.reparatii capitale (din 71), FIRMA2 a virat banii la FIRMA1 conform decontului depus de catre FIRMA1, iar eu am contabilizat in felul urmator:
231=482
482=7701.71.3, iar FIRMA1 a marit valoarea cladirii cu suma platita si de catre noi.
Curtea de conturi, fiind in control la firma 1, nu a permis firmei1 sa-si mareasca valoarea cladirii cu suma platita de catre FIRMA2, motivand prin faptul ca FIRMA2 a facut investitia si ei trebuie sa-si evidentieze in patrimoniu.
Intrebarea mea este cum contabilizez eu atunci cand se face receptia? Nimeni nu a reusit sa ma lamureasca.
Contabilizez la 682=231 sau 212=231. Curtea de conturi a zis ca FIRMA2 trebuie s-o treaca pe 212, dar daca cladirea nu e a FIRMEI2 si nu este in patrimoniu ce fac??????
2. Totodata n-i sa aprobat amenajarea si mansardarea podului cladirii deoarece spatiul era foarte mic pentru desfasurarea activitatii , prin care FIRMA2 a castigat 215 mp in plus, care ar satisface nevoile institutiei. Aceasta lucrare a fost finantata de FIRMA2 prin credite alocate din buget, fara contributia FIRMEI1, adica
Aceasta suma am contabilizat-o la 231=7701.71.3
Problema este ca ce ne facem cu acesti 215 mp . Normal FIRMA1 ar trebui sa-si maresca valoare cladirii, fiindca ei administreaza cladirea, dar investitia s-a facut de catre FIRMA2. Ce propuneti, ce sa facem la receptie? Cum sa contabilizez?
O trec pe 212 si prin protocol predam FIRMEI1???? sau ramane in patrimoniul nostru??
Va rog foarte frumos sa ma ajutati si sa va dati cu parerea, fiindca nu mai stiu la cine sa apelez.
Am consultat pe cineva de la curtea de conturi si nu a putut sa-mi dea un raspuns concret, toata treaba fiind foarte incurcata. Daca o trec numai pe 682, nu va creste valoarea cladirii, deoarece firma1 nu-si poate mari valoarea cladirii, fiindca nu-i permite curtea de conturi. Dupa parerea mea cea mai buna solutie ar fi ca firma2 so treaca pe 212 si prin protocol sa predam firmei1 , atat ca si mp cat si ca valoare.Ce parere aveti?