avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Activitate dan.catalin

Activitate dan.catalin

Si de sanse sunt sa nu pierd?
Universitatea nu prea isi asuma contractul-pe motiv ca este POSDRU-ca bursele vin din aceste fonduri europene.
Iar clauza "sa achite bursa de doctorat"-o interpreteaza -platim cand avem bani,ca nu scrie "sa achite bursa de doctorat lunar".
O alta nelamurire la aceste contracte ar fi-un doctorand POSDRU are dreptul de a avea si contract de munca in timpul derularii acestui contract de studii?
In instructiunile POSDRU se precizeaza ca aceste contracte de studii nu reprezinta contracte de munca sau contracte civile de prestari servicii.
Unele Univ au o anexa la contract : "declar sub incidenta art.292 din Codul Penal ca, in perioada de derulare a contractului de studii doctorale nu voi desfasura alte activitati salariale in baza unor raporturi contractuale de munca incheiate in conditiile Codului Muncii."
In contractele noastre este precizat:
-doctorandul trebuie sa respecte programul de activitate zilnica(minim 8 ore/zi), convenit impreuna cu conducatorul de doctorat.
Daca "Modificarea sau denuntarea unilaterala este interzisa" iar prin incetarea contractului din initiativa mea "datorez univ costurile intregului ciclu academic", in ce conditii se poate face rezilierea fata a datora nimic Univ?
Clauzele drepturilor Univ sunt clare-exmatriculare si recuperare costuri doctorand.
Daca univ nu respecta clauzele din contract-ce se intimpla in acest caz?
Am tot citit contractul semnat de mine si am citit si modele de contract de la alte universitati.Teoretic fiecare univ isi face contractele dupa instructiunile POSDRU.
Problema apare la raspunderi...daca eu nu imi fac datoria=exmatriculare si banii inapoi.Dar daca univ nu pune la dispozitie decat numele si nu face platile ce raspundere are in acest caz?
Am semnat un "contract de studii doctorale bursier cu frecventa- POSDRU "cu o universitate.
Va intreb care ar fi raspunderea universitatii in cazul in care nu face plata burselor pe o perioada de 3 luni?
Va prezint in continuare pasaje din respectivul contract:

pct5.Drepturile si obligatiile partilor
5.1. Obligatiile Universitatii
5b)asigura sustinerea financiara in cele doua etape ale programului de doctorat prin burse si alte forme de finantare,conform legislatiei in vigoare.
5d)sa asigure baza materiala a desfasurarii activitatilor educationale constand in sali de curs,laboratoare,sali de seminar,precum si aparatura si materiale necesare experimentelor
5f)sa achite bursa de doctorat
5.3.Drepturile Univ
a) sa rezilieze contractul de studii doctorale la solicitarea motivata a conducatorului de doctorat pentru activitate necorespunzatoare(anularea contractului de studii implica exmatricularea de la studii doctorale si angajarea raspunderii materiale a doctorandului).
b) sa recupereze de la doctorand sumele acordate cu orice titlu,daca acesta nu finalizeaza teza in perioada normala de stagiu-3 ani
6.Raspunderea contractuala
6.1 Neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor contractuale prezavute la punctul 5 din contract atrage raspunderea partii responsabile
6.2.....
6.3 Forta majora si cazul fortuit....

7.Modificarea si incetarea contractului.
Modificarea prezentului contract se face in scris, prin act aditional, cu acordul ambelor parti.
Modificarea sau denuntarea unilaterala este interzisa, in afara situatiilor prezentului contract, partea in culpa fiind obligata la plata daunelor in conditiile legii.

Incetarea se face doar:
7.2a) la expirarea contractului,
7.2b) din initiativa doctorandului(caz in care acesta datoreaza Univ costurile intregului ciclu academic)
7.3c) din initiativa IOSUD(Univ), respectiv in cazul exmatricularii, cand doctorandul nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod necorespunzator obligatiile contractuale, caz in care acesta datoreaza Univ costurile intregului ciclu academic.

Observ ca nu se fac referiri la proiectul POSDRU cu toate ca, noi(doctoranzii), trebuie sa facem raportari catre acest organism -bursa fiind conditionata de aceste raportari(verbal-nu exista ceva semnat de noi).
Exista vreo posibilitate de incetare a acestui contract in situatia in care univ nu respecta punctele 5d, 5f.???