avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Activitate COSTEA_09

Activitate COSTEA_09

Familiile parintilor mei au fost trimise in refugiu ,in perioada martie 1944-martie 1945 intr-un sat din jud. Medehinti( ei fiind din Pascani, jud. iasi).
Pentru a putea beneficia de drepturile prevazute in L189/2000 , in calitate de sotie supravietuitoare( mostenitoare) a tatalui refugiat , s-au trimis la Casa Judeteana de Pensii Iasi urmatoarele documente:
-Copie dupa certificatul de nastere, de casatorie si de deces( pentru tata);
-Cupon de pensie;
-Declaratia a 2 martori ,care in acest moment beneficiaza de drepturile L189/2000 , si care la randul lor au predat in copie hotararile primite de la Casa de Pensii.
Unul dintre ei , nefiind gasit in documentele de la Arhiva Nationala Mehedinti ca a fost refugiat , a solicitat gazdei, unde a locuit pe perioada refugiului ,o declaratie la notar, care a fost depusa la Casa de pensii , pentru mamam mea, dar care i-a fost luata in calcul si lui atunci cand i s-a emis hotararea de a fi pus in posesia drepturilor legii 189/2000.
Al doilea martor a primit de la Arhivele Mehedinti ca i-a fost gasita familia ca fiind refugiata , dar martora fiind copil la acea data,nu era nominalizata ( in document era mentionat doar numele tatalui si numarul membrilor familiei);
- Copia buletinului de identitate;
- Copia dupa raspunsul de la Arhivele Nationale Mehedinti ,pentru tatal meu, in care se mentiona ca nu a fost gasit ca refugiat in localitatea Prunisor, jud. Medehinti;
Pe data de 27.08.2009 am trimis dosarul spre analiza la Casa de Pensii.
Raspunsul de la Casa de Pensii ( hotararea) a fost inregistrat in data de 2.11.2009 si mama l-a primit prin posta la data de 6.11.2009, in care se mentiona ca" nu s-a dovedit cu acte valabile persecutia etnica a sotului si ca dovada cu martori nu poate fi primita deoarece nici un martor nu-si dovedeste refugiul cu un act oficial in care sa fie trecut personal''.
La finalul hotararii se stipuleaza ca nu se indeplinesc conditiile prevazute de Legea 189/2000 modificata prin legea 296/28.09.2009.
Eu am semnalat doua abateri majore de la L189/2000:
-termenul de solutionare si implicit de raspuns motivat este, conform aceleeasi legi, de maxim 30 de zile de la data depunerii dosarului;
-iar modificarea legii, survenita in 28.09.2009, este ulterioara perioadei maxime de analiza a dosarului( acesta fiind depus pe 27.08.2009).
Intrebarea mea este, daca as putea face o contestatie avand ca sustinere cele doua abateri mentionate anterior, si care sa aduca in final castig de cauza.