Buna ziua , va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Bunicul meu este apicultor si are in proprietate o suprafata de 2000 mp, unde are asezati stupii. Are solicitari din partea unei firme sa incheie un contract de inchiriere pentru acea suprafata, firma avand nevoie pentru intrare la o sonda de petrol.
Ei spun ca ar exista o servitute legala in baza legii petrolului si ca suntem obligati sa inchiriem insa ne invita la negocieri pentru stabilirea pretului si ca in cazul in care nu ajungem la o intelegere se vor adresa instantei pentru a fixa pretul pe mp.
Noi am fi de acord sa inchiriem insa cerem si despagubiri , pentru eventuala productie apicola ce s-ar putea sa o pierdem urmare a interventiei lor pe terenul nostru.
Mentionez ca in anul 2008, am realizat din vanzarea produselor obtinute suma de 5000 Euro , pentru care insa nu exista documentatie.
Firma care are servitutea de trecere sustine ca este de accord sa ne plateasca despagubiri numai daca acestea vor survenii urmare aintrarii lor la sonda si refuza sa ne plateasca cu titlu de despagubiri suma de 5000 Euro pe care noi o solicitam pentru a acoperii eventual pierdere.
Intrebarile mele sunt :
1.Daca nu ajungem la o intelegere se pot adresa instrantei?
2. In ce conditii se stabileste de catre aceasta pretul/ mp- cel mai mare oferit in zona si de alti operatori?
3 avem vreo sansa sa obtinem despagubirea solicitata , daca nu avem acte doveditoare ale castigurilor trecute sau o putem obtine doar urmare a constatarii eventualelor daune produse de ei?