Buna ziua,
as vrea sa aflu care sunt pasii pt rezolvarea urmatoarei probleme:
Parintii mei au cumparat 5 arii de pamant intr-o comuna din judetul Cluj in anul 1975. Au construit o casa pe acest teren. In anul 1984 parintii mei au construit o cladire anexa (un grajd pentru animale) pe un teren atribuit de fostul CAP in anul 1984. Parintii mei au acte de proprietate pt aceste doua terenuri (aflate unul in prelungirea celuilalt).
In anul 1990, cand pamantul a fost retrocedat fostilor proprietari, parcela care se afla in prelungirea casei si a acareturilor a fost recuperat de sora fostului proprietar (decedat cu cativa ani inainte), doamana F.A.. Mentionez faptul ca toate terenurile din jur masoara 29 arii, pamantul acestei domane masurand mai putin (practic) pt ca parintii mei au primit o parte din el in 1984.
In anul 1993 aceasta doamna a schimbat terenul cu o alta persoana, domnul S.T.
In anul 2004 parintii mei au cumparat 29 arii langa casa, langa pamantul detinut de Dl. ST. La cumpararea acestui pamant, fostul proptietar, Dl KF a plantat un copac la limita dintre pamantul lui si al domnului ST, pt a avea o limita clara.
De atunci, Domnul ST, sustinand ca are dreptul la 29 arii si nu doar 24, cat detine acum, a incercat prin diverse mijloace sa ia o parte din pamantul parintilor mei.
A chemat mai mute comisii care au masurat pamantul si doar ultima comisie i-a dat dreptate. Mentionez faptul ca parintii mei nu au fost prezenti la aceasta ultima masuratoare ci doar bunicii mei, oameni de peste 80 ani care nu sunt proprietari, doar locatari in casa parintilor mei.
Comisia i-a dat deci dreptate domnului ST (spunand ca de fapt are dreptul la 29 arii, ca toata lumea din jur) si i-a permis sa intre in terenul parintilor mei cu 5 arii. Parintilor mei li s-a spus sa se deplaseze inspre terenul vecinilor. Vecinul din partea stanga, Dl BV este langa un parau. Domnii din Comisie ne-au spus ca o jumatate din dimensiunile paraului face parte din lotul dansului, deci in prezent Dl BV foloseste mai mult pamant decat are dreptul si parintii mei pot sa se deplaseze cu 5 arii inspre el.
Parintii mei au refuzat sa intre peste pamantul Dlui BV, au ramas ca inainte si, drept urmare, au fost convocati la Politie de catre Dl ST.
Intrebarile mele ar fi:
1. Doamna FA, mostenitoarea fostului proprietar, ar avea dreptul la 29 arii (cat a fost terenul pe care fratele ei a avut inainte ca acesta sa fie confiscat) sau 24 arii (terenul ramas dupa ce fostul CAP a atribuit 5 arii parintilor mei in 1984). Mentionez faptul ca fostul CAP a atribuit terenuri si altor persoane insa nu stiu daca fostii proprietari au fost despagubiti in vreun fel.
2. Cum am putea afla cat pamant detine domnul ST? Cine ne-ar putea informa? Noi banuim ca in acte detine doar 24 arii insa incearca sa profite de faptul ca pana acuma nu am gasit o cale de a-l impiedica sa ne ia pamantul.
3. O parte din terenul pe care se afla un parau poate fi considerat ca facand parte din proprietatea cuiva?
4. Cine credeti ca are dreptate? Ce ne sfatuiti sa facem?
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Adriana