Multe multumiri!
Intrebarile raman in continuare in picioare, avand in vedere ca angajatorul este o societate privata...
Ce temei legal aplicabil mie ca salariat (prin Codul Muncii si /sau alte legi aplicabile) pot avea in fata anjagatorului care este dispus doar la incetarea raporturilor de munca?
Plus de asta din Legea 495/ 2004, ART. 62 nu inteleg aliniatul cu "baza lunara de calcul a contributiei...."
(1) Soţul/soţia care însoţeşte personalul trimis în misiune permanentă în străinătate şi căruia/căreia i se suspendă raporturile de muncă sau raporturile de serviciu pe perioada respectivă beneficiază de stagii de cotizare utile la stabilirea pensiei, cu plata de către unitatea trimiţătoare a contribuţiei la sistemul public de pensii, la nivelul ultimului salariu avut înaintea plecării.
Baza lunară de calcul a contribuţiei nu poate depăşi plafonul de trei salarii de bază minime brute pe ţară.
(2) La încheierea misiunii permanente a personalului, soţul/soţia care l-a însoţit la post are dreptul să solicite reintegrarea la autoritatea sau instituţia publică, regia autonomă sau societatea naţională la care a fost încadrat/încadrată. Reintegrarea se acordă de drept solicitantului.
Buna ziua!
Intrebare ref la cazul suspendarii contractului de munca in cazul insotirii sotului (angajat MAE) in misiune externa de lunga durata:
- ce cadru legislativ este aplicabil in acest caz? Contractul colectiv de munca la nivelul societatii nu are prevederi particulare (de fapt lipsesc cu desavarsire) la suspendare contract.
Care sunt drepturile si obligatiile angajatorului- persoana juridica privata si ale salariatului (sotul insotitor), pe de alta parte?
Ce sanse pot avea sa-mi pastrez postul pentru reintoarcerea in unitatea economica privata?
Va multumesc anticipat.