avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Activitate Maria Marcu

Activitate Maria Marcu

Vă rog să primiţi cele mai respectuoase mulţumiri. Cu stimă şi respect, mm2806

Art.201 alin.(1) Cod procedură civilă reglementează desemnarea experţilor judiciari de către instanţă.
Acelaşi articol, la alin.(3) reglementează situaţia în care nu există experţi judiciari într-un anumit domeniu, iar instanţa poate să apeleze la serviciile unui specialist din domeniul respectiv.
Acelaşi articol, la alin.(4) reglementează o situaţie specială, derogatorie de la normele de aplicare în cazul experţilor judiciari.
Cum se interpretează şi cum se aplică prevederile acestui alineat - respectiv alin.(4) al art.201 Cod procedură civilă? Aştept răspunsul cât mai urgent, fiind interesată într-o situaţie de această speţă. Vă mulţumesc. mm2806
Răspuns la discuția stenografierea dezbaterilor
Una peste alta, poate ca stenografa nu ar gresi si nu ar trebui sa stea avocatul cu ochii pe ea ca sa vada tot ce scrie...

avocat Claudiu Lascoschi

Domnule avocat, chiar credeţi că, dacă nu ar trebui, aţi putea, cumva, să staţi cu ochii pe ceea ce scrie un stenograf ???!!! E păcat de timpul Dumneavoastră !!! Vă spun eu, că puteţi să staţi, dar staţi precis degeaba, pentru că un privitor îşi consumă privirea şi chiar şi vederea, în mod inutil şi, implicit, fără rezultate !!! Asemenea comentarii explică faptul că nici cel puţin persoanele care ar fi vizate, cum ar fi juriştii, nu au habar de specificul acestei profesiuni speciale, pentru că a face referire la lipsa minimelor cunoştinţe pe care această categorie de specialişti - în speţă, juriştii - nu le au cu privire la domeniul de activitate a acestor profesionişti numiţi "stenografi", este deja foarte, foarte mult.
Răspuns la discuția stenografierea dezbaterilor
Prezenţa sau omisiunea unei negaţii este deja foarte mult spus, dar de importanţă fundamentală este şi prezenţa unei virgule, omisiunea unei virgule, sau amplasarea acesteia, greşit, din punct de vedere gramatical, deoarece acestea sunt aspecte care pot SCHIMBA DIN TEMELIE sensul conţinutului unei argumentări, unei motivări, unei depoziţii de martor etc. Dar FOARTE PUŢINE PERSOANE cunosc faptul că stenografia este în primul rând un sistem de scriere AVOCALIC, la care se adaugă gradul de dificultate în descifrare amplificat tocmai de INEXISTENŢA cu desăvârşire a acestor semne gramaticale, numite VIRGULE.
Răspuns la discuția stenografierea dezbaterilor
Este exact ceea ce spuneam, atât cu privire la gradul de dificultate ce-l presupune exercitarea acestei profesii, pe de o parte, cât şi cu privire la faptul că, tocmai din acest motiv, nu se încumetă oricine să profeseze stenografia. La aceste aspecte, să mai adăugăm faptul că în ţările cu un grad de civilizaţie avansat, stenograful intră în sala de şedinţe având în dotare stenotipul, respectiv aparatul deosebit de util stenografului profesionist, căruia, în acest fel, i se asigură respectul faţă de demnitatea sa profesională., precum şi faţă de importanţa şi, exact cum spuneaţi, "utilitatea" de nepreţuit a acestei activităţi. Pe când noi ..., ne plângem că nu avem stenografi...
Răspuns la discuția stenografierea dezbaterilor
Da, dar stenografia este o profesie care implică pregătire serioasă în domeniu, precum şi o muncă deosebit de dificilă, atât în momentul stenografierii, cât, mai ales, în procesul de descifrare a stenogramei, aspecte care nu sunt cunoscute de toată lumea. Ca atare, nu se încumetă oricine să practice o asemenea profesie.