avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Activitate dariux

Activitate dariux

Andreea Lisievici a scris:

Eu am vorbit tot timpul de prevederile legii 31 si nu stiu unde ati ajuns dvs (mai ales ca s-a mai spus acum cateva pagini ca nu exista prevedere in actul constitutiv).


As mai avea de intrebat:

-in cazul in care demonstrez ca firma ar fi avut datorii la stat (impozite neplatite), radierea ar deveni nula (parca asa erau un articol..in cazul in care soc au datorii la bugetul de stat..radierea este nula)? -care ar fi urmatorii pasi pentru o noua reevaluare a soc/radieri..ca probabil iar ma voi bloca.

-nu trebuie sa demonstreze ONRC ca acele citatii privind radierea au fost receptionate de catre mine? -..sa fie semnatura&stampila ca am luat la cunostinta de radierea societatii (sediul a fost la alta adresa, si nu am primit niciodata instiintarile)

-am chitanta de la banca ca am depus bani pt majorare, scrie explicit MAJORARE CAPITAL pe chitanta, bani au fost depusi prin 98-99 (cand s-a dat legea cu majorarea de capital), chitanta de 1.900.000 lei (100.000 erau deja de la capitalul social initial), am toate actele privind majorarea de capital..mai putin inregistrarea de la ONRC (persoana care a trebuit sa se ocupe de mojorare a facut tot.mai putin inregistrarea actelor la ONRC).
Acum practic eu am facut majorarea in acel timp, dar nu i-am mai instiintat si pe cei de la ONRC, la fel cum nici ei nu m-au instiintat pe mine referitor la radierea soc. Nici eu nu am semnatura&stampila pt depunerea actelor la ei, chiar daca majorarea a fost facuta, la fel cum nici ei nu au semnatura&stampila mea referitor la radierea soc.

Se schimba in vreun fel situatia?

Multumesc pentru ajutorul acordat
jurefani a scris:

Perfect de acord cu cele spuse anterior de @Andreea Lisievici. Regulile patrimoniului sunt aplicabile si aici. Dreptul de proprioetate trece de drept in patrimoniul asocialtilor (in virtutea legii), in conditiile in care statutul nu prevede altfel - Statutul reprezentand legea partilor.

Am verificat statutul societati si nu se specifica nimic despre proprietati in cazul dizolvari.
In acest caz cum se aplica legea?
radusava a scris:

Salut!
Este interesanta speta Dvs. Am avut si eu un client cu o asemenea problema.
Nu am reusit sa-i dau de cap, dar acum intrevad o solutie.
Sigur s-a vorbit mult despre transmitera patrimoniului societatii dizolvate in proprietatea asociatilor. Aceasta tecere se face dar nu automat de la data pronuntatii hotararii de dizolvare. Pentru a opera aceasta trecere trebuie sa fie constatata de catre un judecator printr-0 actiune in constatare. Ce sa constate judecatorul? Ca dv. impreuna cu asociatul ati avut o societ si ca urmare a prevederilor legale aceasta s-a dizolvat iar ca urmare a acestui fapt sa constate ca de la data dizolvarii s-a transmis patrimoniul societatii catre Dvs. in cota de 70% iar catre celalat asociat 30%. Cam asta ar fi in linii mari.
In cadrul actiunii se va face o expertiza de identificare a terenului.
Nu trebuie sa faceti cadastru inainte pe numele societatii intrucat cheltuiti banii degeaba. Mai mult cei de la cadsatru nu va va intabula acest teren intrucat societatea este dizolvata.Nu va sta de vorba cu dvs. ca nu au cum.

Dupa obtinerea actiunii in constatare putetisa va adresati unui expert cadastrist care sa va faca lucrarea de cadastru potrivit schitelor si hotararii judecatoresti.

Dupa care, cu hotararea judecatoreasca si cadastrul , terenul poate capata nr.cadastral si poate fi inscris in Cartea funciara.

Daca asociatul dvs. a decedat puteti sa chemati mostenitorii acestuia, descendenti sau ascendenti. Daca s-a deschis succesiunea de pe urma acestui asociat prezentati certificatul de mostenitor si citati pe cei care au calitatea de mostenitori legali.

Cand intemeiati in drept actiunea sa aveti in vedere prevederile statutului (daca se prevede ceva in legatura cu soarta patrimoniului) in caz contrar sa vedeti ce prevedea Legea societatilor comerciale cu raspundere limitata la data dizolvarii societatii dvs. (aceea este lega aplicabila spetei)

Cunosc o prevedere ajutatoare ptr. dvs. ar fi art.236 alin.1 sau 2 din Legea 31/1990, desi societatea nu avea asociat unic.

Sigur, ar trebui poate si o hotarare AGA datata inainte de hotararea de dizolvare......(desi a intervenit decesul asociatului)......

Cu privire la trecerea bunurilor societatii in patrimoniul statului nici nu incape discutia. Ati vazut ca exceptia de neconstitutionalitate a unor astfel de prevederi a fost declarata neconstitutionala.

Cat priveste uzucapiunea de 10 sau 20 de ani aceasta nu poate fi aplicabila in speta de fata.

Dupa ce obtineti hot judecatoreasca in constatarea transmiterii dr. de proprietate puteti sa formulati si o actiune in cosntatarea dr. de proprietate asupra constructiei prin accesiune. (cunoaste aparatorul pe care il vetialege.)

Pentru a face aceste demersuri este nevoie de avocat. Este nevoie de mult profesionalism in asemenea cazuri. Acest caz nu este unul tipic este atipic si de aceea trebuie incercat sa fie rezolvat cu mare atentie. Trebuie sa aveti mare intelegere fata de cel ce va conduce actiunea.
Va doresc succes!
Sper ca am fost pragmatic si mai putin tehn ic in modul in care consider ca ar trebui sa incercati sa rezolvati problema dvs.






Cu privire la trecerea bunurilor societatii in patrimoniul statului nici nu incape discutia. Ati vazut ca exceptia de neconstitutionalitate a unor astfel de prevederi a fost declarata neconstitutionala.


LEGEA nr.314 din 18 iunie 2001 prevede totusi:
Art. 7. - In cazul in care bunurile imobile si mobile din patrimoniul societatilor comerciale prevazute la art. 1 si 6 nu au intrat in proprietatea altor persoane pana la data dizolvarii de drept ori in cadrul procedurii lichidarii, sunt aplicabile, dupa data radierii societatilor comerciale, dispozitiile art. 477 din Codul civil.

CODUL CIVIL
Art. 477 - Toate averile vacante si fara stapini, precum si ale persoanelor care mor fara mostenitori, sau ale caror mosteniri sint lepadate, sint ale domeniului public. (C. civ. 538, 646, 648, 652, 680, 696;"


Nu se aplica acest articol?



Cu privire la trecerea bunurilor societatii in patrimoniul statului nici nu incape discutia. Ati vazut ca exceptia de neconstitutionalitate a unor astfel de prevederi a fost declarata neconstitutionala.


Eu intelesesem altceva din acea dezbatere, ca nu se poate pune problema ca legea 314/2001 este neconstitutionala..
Cam asta am inteles eu

Multumesc pentru raspunsul dvs.
zaharia65_2 a scris:

Eu revin si va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat si sa incercati obtinerea unui titlu asupra terenului. Fie a unei hotarari judecatoresti in constatarea proprietatii asupra terenului sau chiar transferul proprietatii catre dvs. Trebuie sa spun de la inceput ca demersul trebuie sa aiba un singur scop si anume cel dorit de dvs.: obtinerea proprietatii asupra terenului. Personal asi actiona in principiu fie pe ideea uzucapiunii prevazute de art.1895 si urm. C.civ., fie pe ideea infiintarii unei societate comerciale cu aceeasi denumire, sediu (si daca este nevoie si se poate, chiar si aceeasi actionari) ca fosta societate radiata, fie prin combinarea celor doua idei si asi incerca obtinerea unei hotarari judecatoresti in constatarea proprietatii, tocmai pe temeiul uzucapiunii.
Desi pot sa par cam...evaziv :D, de fapt situatia necesita o studiere foarte atenta si concreta a cazului. Va mai mentionez si faptul ca precizarea starii concrete de fapt asupra existentei unei case construite de dvs. acolo si in care locuiti (chiar daca nu aveti autorizatie/ cam multe lucruri ilegale :D ), precum si faptul ca puteti achita impozitul la fisc in continuare reprezinta, in mod aparent paradoxal, doua avantaje ce pot fi luate in calcul in gasirea unei solutii. Departe de ideea utilizarii unor mijloace ilegale, cred cu tarie ca exista "portite" perfect legale pentru incercarea identificarii unei solutii.
Prezentati toate datele precizate de mine unui avocat cu experienta in domeniu (nu va pot indica unul pt. ca nu pot face reclama, dar sunt destui) si sper ca veti gasi o rezolvare.
Merita sa incercati intai o actiune in constatarea proprietatii invocind prevederile art.237 alin.10 din L.31/1990 , continuind bineinteles sa platiti impozitul, iar ulterior sa incercati, in caz de nevoie, invocarea uzucapiunii.
Precizez, pentru sustinerea celor spuse, ca intre o discutie doctrinara, bazata numai pe prevederi si interprtari juridico-filozofice ale textelor de lege si rezolvarea practica a unei situatii de natura juridica, exista uneori, diferente mari si mai ales diferite ca eficienta. Uneori, in practica, modul de abordare, expunerea punctelor de vedere convenabile si chiar ordinea prezentarii acestora pot determina un rezultat diferit de la caz la caz.
Succes!




O societate cu aceiasi denumire, asociati, sediu..nu cred ca poate fi vorba..nu am cunostinte de drept asa dezvoltate ca dvs..dar in mintea mea nu cred ca asta ar fi vre-o solutie.
Despre uzucapiune iarasi am auzit ca nu poate fi vorba.
jurefani a scris:

@dariux, din ultimele relatari, inteleg asa:
- la sectia financiara, pe rol, apare societatea; normal ca apare si numele dumneavoastra daca ati fost unul din reprezentantii societatii. (nici sectia financiara si nici cartea funciara nu deschid rol si, respectiv, nu intabuleaza dupa (ureche) spusele vecinilor. Probabil ca dumneavoastra ati deschis atunci rolul.
- la cartea funciara, posibil sa fiti in registrul de transcriptiuni cel putin, imobilul fiind tot pe societate.
- in opinia mea, imobilul a trecut de drept (din momentul radierii) in patrimoniul dumneavoastra si al asociatului, potrivit cu cotele de participare la SC.
- imobilul apare inca pe SC ptr ca statul nu face din oficiu ceea ce era de datoria proprietarilor.

Sfatul meu: faceti cadastru si incercati sa va intabulati dr. de proprietate asupra imobilului, ducand si dovada radierii firmei. Cred ca o sa avti nevoie si de statut. Pas cu pas veti gasi si rezolvarea.
Incepeti cu un cadastrist. Poate n-ar fi rau sa vorbiti si cu un notar.

Succes.



Multumesc pentru raspuns, am sa incer de saptamana viitoare sa merg si in directia unui cadastrist.
A ramas sa iau miercuri de la orc decizia de radiere sa vad daca se mai specifica ceva acolo poate ceva referitor la lichidarea societatii.
Achit impozitul pe teren . Ma intreb oare daca pot apela la un lichidator.

Vroiam sa mai intreb pe cei care cunosc legea. Domnul Marcov Eugen aka legalmgm a scris pe aceasta pagina:
www.avocatnet.ro/content/for...

"Buna ziua,
Nu neglijati prevederile legislatiei in vigoare:

LEGEA nr.314 din 18 iunie 2001
Art. 7. - In cazul in care bunurile imobile si mobile din patrimoniul societatilor comerciale prevazute la art. 1 si 6 nu au intrat in proprietatea altor persoane pana la data dizolvarii de drept ori in cadrul procedurii lichidarii, sunt aplicabile, dupa data radierii societatilor comerciale, dispozitiile art. 477 din Codul civil.

CODUL CIVIL
Art. 477 - Toate averile vacante si fara stapini, precum si ale persoanelor care mor fara mostenitori, sau ale caror mosteniri sint lepadate, sint ale domeniului public. (C. civ. 538, 646, 648, 652, 680, 696;"




Ma intreb oare daca se poate aplica alin 10 art 237 din legea 31/1990 care specifica:


"Art. 237

(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
b) societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului;
c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta;
d) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.

(2) Dispozitiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile in cazul in care societatea a fost in inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului. Durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani.

(3) Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se inregistreaza in registrul comertului, se comunica directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putand sa se indrepte impotriva societatii.

(4) In cazul mai multor hotarari judecatoresti de dizolvare, pentru situatiile prevazute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in forma unui tabel cuprinzand: codul unic de inregistrare, denumirea, forma juridica si sediul societatii dizolvate, instanta care a dispus dizolvarea, numarul dosarului, numarul si data hotararii de dizolvare. In aceste cazuri, tarifele de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.

(5) Orice persoana interesata poate face recurs impotriva hotararii de dizolvare, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii, in conditiile alin. (3) si alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comertului in care este inregistrata societatea a carei dizolvare a fost pronuntata.

(6) La data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.

(7) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din averea persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit in temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(7^1) Hotararile judecatoresti pronuntate in conditiile alin. (7) se comunica lichidatorului numit, se publica pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si se afiseaza la sediul oficiului registrului comertului in care este inmatriculata societatea comerciala dizolvata.

(8) Daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (7), persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, cu citarea partilor, conform dreptului comun.

(9) Incheierea de radiere se inregistreaza in registrul comertului, se comunica persoanei juridice la sediul social, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pe cale electronica, si se afiseaza pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului si la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, in raza caruia societatea isi are inregistrat sediul.

(10) Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului, in conditiile alin. (8) si (9), revin actionarilor.
__________
Alineatul (6) a fost modificat prin art. I pct. 2 din Legea nr. 302/2005.
- Alineatele (7)-(10) au fost introduse prin art. I pct. 3 din Legea nr. 302/2005.
- Alineatul (10) a fost modificat prin art. I pct. 159 din Legea nr. 441/2006.
- Alineatul (5) a fost modificat prin art. I pct. 56 din O.U.G. nr. 82/2007.
- Alineatul (7^1) a fost introdus prin art. I pct. 57 din O.U.G. nr. 82/2007."



Acest alineat probabil a fost adaugat dupa 2006 "(10) Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului, in conditiile alin. (8) si (9), revin actionarilor."
Asta ar insemna ca nu mai sunt obligat sa actionez pana in data dizolvarii si ca automat bunurile intra in posesia asociatilor.
Am interpretat bine?
Andreea Lisievici a scris:

dariux a scris:
prin anul 1998 am cumparat un teren, terenul a fost cumparat pe firma.

Deci nu a fost niciun aport.



Terenul nu a fost adus ca aport la capitalul social, a fost cumparat cu contract de vanzare cumparare autentificat la notariat.

Am verificat in cartea funciara, nu apare statul ca propietar pe teren, ci eu.. nu stiu cum s-a ajuns aici..probabil vecini care au facut cadastru&intabulare pe terenul lor au dat numele meu ..
Terenul nu are facut cadastru si intabulare.
La administratia finainciara pot plati impozitul in continuare (pe societate-chiar daca a fost radiata..) si m-au asigurat ca statul nu are cum sa-mi ia terenul.

Dupa ce voi plati impozitul la teren nu stiu ce as putea sa fac prima data, sa contactez un notar, avocat, firma de cadastru..?



Multumesc.
alexandruflorea a scris:

Exact acelasi lucru voiam sa il spun si eu. NU inteleg ce e cu cei 10 ani. E adevarat ca in 10 ani se poate dobandi prin uzuapiune proprietatea unui imobilul tabular, pentru care exista jutul titlu, asa cum a mentionat si antevorbitorul meu. Insa aici nu vorbim de dreptul statului, ci de dreptul asociatului dupa lichidare si radiere. Astfel si parerea mea este ca nu exista nicio bariera de 10 ani, dincolo de care omul nu poate face nimic sa isi inregistreze dreptul de proprietate in cartea funciara, macar in limita cotei care i-ar fi revenit in urma lichidarii si radierii societatii.
Respecte,


Multumesc pentru raspuns.
Acelasi raspuns l-am primit oriunde am intrebat (administratia financiara, primarie, cadastru & intabulare ..cativa avotcati). nu are cum sa-mi ia statul terenul cat timp acest teren a fost cumparat cu contract de vanzare cumparare-prin notariat.
Acum sunt putin blocat la plata impozitului care nu a fost platit de 10-12 ani. Dupa ce voi achita impozitul o sa vad care este urmatorul pas.
Andreea Lisievici a scris:

Despre datorii am adus aminte in alt scop: daca existau la momentul radierii, atunci dizolvarea si radierea sunt nule, ceea ce v-ar fi in avantaj.
Date despre datorii puteti obtine numai de la administratia financiara (unde puteti vedea si rolul fiscal pentru terenuri), la registrul comertului ar trebui sa mentionati doar ca vreti sa va intabulati terenurile si sa vedeti daca va dau certificatele aferente sau nu. Altceva nu aveti de cerut decat daca vreti neaparat un extras.
Apoi, cum spuneam mai sus, ar merita vazut la cartea funciara cum apar acele terenuri.


Multumesc mult.

Astazi am fost la administratie pt a-mi calcula restantele..am depus cererea..joi o ridic.
Am fost sa verific si in cartea funciara sa vad pe ce nume figureaza terenul ...vineri voi depune cererea (dupa ce imi vor da nr de carte funciara..ceva de genu).
Sper sa nu intampin probleme.
Multumesc mult pentru ajutor.
Andreea Lisievici a scris:

Primul lucru care trebuie spus este ca tuturor inafara de dl. legalmgm ne-a scapat prevederea aceea din legea 314, inclusiv avocatului cu care ati vorbit in particular. Nu vad unde e insolventa incidenta, deci nu am sa vorbesc despre asta, insa daca societatea nu avea datorii bugetare la momentul radierii, ma tem ca dispozitia potrivit careia bunurile revin statului a fost deplin aplicabila. Nici macar nu e vorba de un termen de 6 luni, ci de limita momentului dizolvarii de drept. Prin urmare, nu vad ce se mai poate face acum decat invocarea altei exceptii de neconstitutionalitate.


Chiar daca ar fi vut datorii la stat..nu cred ca acele datorii erau asa de mari incat sa confiste terenul.

As dori sa ma duc la registrul comertului sa aflu mai multe amanunte despre situatia societati si a terenului, imi puteti spune va rog la ce anume sa cer copii?
Am vazut ca sunt foarte multe acte de la care as putea obtine copii, m-ar interesa doar cele in care de specifica datoriile societatii fata de stat, si ce s-a intamplat cu terenul.
Nu este vorba sa procedez sau nu.. am intrebat doar daca ceea ce mi-a spus este adevarat, respectiv, daca pot sa trec terenul pe pf sau daca statul are vreun drept asupra terenului, nu este normal sa mi se confiste bunul doar pt ca nu l-am trecut in termen de 6 luni pe pf. Nu l-am contactat pentru rezolvarea problemei ci pentru consiliere.
Cu toate ca legile sunt bine definite, fiecare avocat (de specialitate) imi da raspunsuri total diferite la aceiasi intrebare.

Acelasi lucru si pe forum, am crezut ca in momentul in care imi raspundeti la intrebare..o faceti pana la capat. Sunt de acord de asemenea sa iau de la dvs consiliere, daca oferiti.

Multumesc.