Da, exact la acea pagina ma refeream. Si nu e singura, informatii asemanatoare am gasit si pe alte site-uri. Va dati seama cum e cand un om care se afla in stranatate se bazeaza pe niste informatii, ca la urma cand vine personal cu tot ce e scris acolo, sa i se spuna cu totul altceva!
Mama a insistat si a intrebat de ce asa complicatii; i s-a spus ca "asa trebuie pentru ca are domiciliul in strainatate". Si cica "daca nu mai are pe nimeni in tara, sa mearga unde a locuit ultima data (acum 8 ani) sa se roage de vreun fost vecin".... Mi se pare strigator la cer. Nu pricep cum e posibil sa plimbe pe cineva asa aiurea si sa nu tina cont nici macar de informatiile pe care le au pe propriul site??? Ei, vedem cum decurg lucrurile in zilele urmatoare...
Oricum, va multumesc mult pentru raspuns si pentru timpul acordat. Va incerca sa mearga acolo din nou.
Buna ziua,
m-as bucura mult daca m-ar putea lamuri si pe mine cineva in legatura cu aceasta problema:
locuim in strainatate de cativa ani si mama mea a ajuns la varsta de pensionare.
In acest scop a calatorit in Romania si astazi s-a dus la casa de pensii sa-si depuna dosarul. De la casa de pensii au trimis-o sa-si caute un mandatar si sa mearga la notar sa-i faca procura!
Pe pagina Casei de pensii am gasit ca in cazul unui cetatean roman cu domiciliul in strainatate, cererea se poate face:
"1. fie în mod direct de către titularul drepturilor de pensie, prin depunerea dosarului de pensionare şi deschiderea unui cont curent personal la S.C. BANC POST S.A.
2. fie prin intermediul unui mandatar cu domiciliul în România,...."
Intrebarea mea este: pentru ce mai are mama nevoie de mandatar din moment ce s-a dus ea personal cu dosarul, are toate documentele necesare si in plus are deschis si un cont in lei in Romania?
E posibil asa ceva? Eu chiar nu pricep, deoarece ne-am bazat pe cele scrise pe pagina Casei de pensii. Problema este ca mama pur si simplu nu are pe cine sa puna ca mandatar! Asta inseamna ca nu va mai primi pensia, sau mai putem face ceva? Si atunci punctul 1. - "...in mod direct de catre titular..." la cine anume se refera?
Buna ziua,
doar din curiozitate, as avea din nou o intrebare (probabil o veti considera stupida). Deoarece sunt plecata in strainatate de mai multi ani, nu mai sunt tocmai la curent cu legile romanesti...
O cunostinta din Romania sustine ca la firma de paza unde lucreaza, programul normal de munca al angajatilor este de 24 de ore cu o pauza de 15 minute, urmand apoi o perioada de 48 de ore liber. Apoi o iau de la inceput. Acest prieten sustine ca acest lucru e perfect normal si legal in Romania si multi angajati lucreaza in acest fel.
Din moment ce in tara unde traiesc eu acum nu am auzit inca de existenta unui asemenea timp de munca prevazut de codul muncii, mi se pare ciudat ca un om sa fie obligat sa lucreze 24 de ore incontinuu... (de fapt nici in codul muncii romanesc nu am gasit asa ceva)
Poate un angajator sa-l oblige pe angajat sa munceasca atat, e legal asa ceva? Ar putea sa ma lamureasca cineva si pe mine? Va multumesc :)
Va multumesc frumos pentru promptitudine. Da, am inteles acum. Si nu stiti, in mare, cam cat timp dureaza solutionarea unei asemenea contestatii? Cateva luni, cativa ani?
(De fapt, nici nu stiu daca mai are rost sa incerc sa contest aceasta decizie dupa ce am astepat dupa ea 3 ani de zile... :(( E vorba de o pensie internationala.)
Buna seara, va rog frumos sa ma lamureasca cineva si pe mine. Am de gand sa contest decizia pensiei mele de urmas si in decizie scrie ca pot sa o contest la "instanta judecatorasca competenta". Daca inteleg bine, aceasta inseamna ca trebuie s-o depun la tribunal nu la casa de pensii?
Scuzati-mi naivitatea, dar am plecat in strainatate la o varsta destul de frageda si doar pe internet mai pot afla cate ceva cu privire la regulamentele din patria-muma, ca din experienta nu prea stiu nimic... :">
In ce priveste aceasta contestatie, am gasit discutii unde unii sustin ca trebuie trimisa direct la casa de pensii, altii dimpotriva, ca trebuie trimisa la tribunal, cu avocat si tot tacamul... Pai care e totusi varianta corecta?? :O
Va multumesc pentru raspuns. Imi pare rau, nu am mai multe detalii, doar atat cat am scris mai sus... Aceasta cunostinta a spus ca au sistat pensia deoarece pensionarul nu e singur si ca are cine sa se ocupe de el. Si ca au facut contestatie si asteapta sa vina la ei comisia de evaluare a pensiilor.
Doar ma gandeam sa cercetez putin cazul, ca mi se pare cam ciudata toata treaba asta... Nici o problema, mai caut eu prin legi... :)
E posibil sa fie oprita pensia de vechime unei om, daca acesta e paralizat si o persoana din familie se ingrijeste de el, iar acesta persoana -curatorul- beneficiaza si ea de un anumit venit de la stat din ingrijirea pensionarului? Ce legatura are una cu alta?
(Aceasta i s-a intamplat unei cunostinte...)
Daca ati avea amabilitatea sa-mi raspundeti, va multumesc anticipat.