avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Activitate damian1

Activitate damian1

Răspuns la discuția infiintare societate
Pasi, si taxe infiintare persoana juridica - februarie 2010

Pas 1. In primul rand trebuie sa te hatarasti ce forma juridica iti este necesara pentru activitatea pe care urmeaza sa o desfasori (PFA, SRL, SA, etc.). Este foarte important, pentru ca de aici incep viitoarele drepturi si obligatii pe care le vei avea ca si persoana juridica. Plus avantaje si dezavantaje. Recomand o discutie in prealabil cu un jurist si una cu un un contabil (persoane de incredere, care sa va ofere atentia cuvenita fara sa va ceara nu stiu ce sume). Tot ei va vor fi de folos si in timp si dupa inregistrare, de orice forma va fi ea.
Eu voi alege pentru exemplu forma juridica a unui SRL cu asociat unic, care este una dintre cele mai intalnite.

Pas 2. Trebuie sa alegi daca te vei constitui cu forte proprii sau vei apela la persoane specializate. E mai ieftin daca faci demersurile singur. Daca vei apela la un jurist, sau altcineva pentru servicii acesta ar trebui sa-ti ceara in jur de 1000 RON pentru un SRL (atentie: cu toate taxele, capital social minim si stampila incluse), de unde el castiga in jur de 200 RON. Ii vei face o vizita pentru a-ti da lista de acte necesare, una pentru a-i aduce tot ce a cerut si inca una peste 7 zile sa-ti inmaneze actele finale de care ai nevoie. Alegand juristul la pasul 2 te opresti. Alegand sa economisesti tu minim 200 RON mergi la pasul 3.

Pas 3. Dovada rezervare denumire firma. Se obtine de la Registrul Comertului. Completezi acolo un formular, cu o copie dupa buletin, platesti vreo 56 RON si teoretic o primesti pe loc. Tot acum trebuie luate formularele pentru completat (trebuie sa ti le dea gratuit tipa de la ghiseu): cerere inregistrare; anexa 1 privind TVA-ul; declaratie model 1 daca nu desfasori activitate la sediu; declaratie model 2. Aceste formulare le gasesti si pe www.onrc.ro la formulare/infiintare cu tot cu ghid de completare. Chiar merg completate direct pe net si printate de acolo scrise frumos.

Pas 4. Act constitutiv – cauti un model pe internet (pe google: model act constitutiv si gasesti cate doresti), completezi datele de acolo, functie de ceea ce ai de gand, completezi domeniul de activitate din coduri CAEN pe care le gasesti pe onrc.ro. Poti cere aici si sfatul amicului jurist, dar nu e mare lucru. Print in 5 exemplare, preferabil fata-verso necapsate. Cu acesta mergi la un notar pentru “darea de data certa”. Notarul trebuie cautat cat mai ieftin, ca nu trebuie sa puna decat stampile. Undeva in jurul sumei de 50 RON (unii smecheri cer si cate 150 RON, deci atentie!).

Pas 5. Dovada ca ai un spatiu pentru sediul social al firmei. Poate fi contract inchiriere, comodat, proprietate, etc. Eu am folosit comodatul(modele pe net) la casa particulara, adresa parintilor. L-am completat, semnat si printat in 2 exemplare. Daca e apartament iti trebuie si acordul vecinilor pe orizontal si vertical sau al asociatiei. Modelul de acord se gaseste pe www.onrc.ro, la formulare.

Pas 6. Dovada subscrierii capitalului social. Mergi la o banca cu un exemplar act constitutiv, buletin si dovada rezervare nume firma, si depune minim 200 RON capital social, sau cat ai scris in actul constitutiv. Plus taxa consemnare capital social 24 RON.

Pas 7. Din nou la registrul comertului cu:
- Formularele de la registru pas 3 completate. Iarasi, daca nu te descurci, apeleaza la amicul jurist si la amicul contabil.
- 1 act constitutiv
- 1 act doveditor sediu social (contractul de comodat, inchiriere, etc)
- 1 copie act spatiu folosit pentru sediul social (contract vanzare-cumparare, sau ce ai)
- 1 copie buletin
- 1 dovada subscriere capital social de la banca in original
- In jur de 370 RON

Pas 8. Tot la registrul comertului completezi restul de hartii pe care ti le mai da acolo. Cu atentie. Nu dureaza mult. Depui actele. Platesti taxele. In 2-3 zile revii sa ridici formele finale.

Pas 9. Cu actele ridicate de la registru, mergi undeva sa-ti faci stampila. Functie de model si pret. Aprox 90 RON

Pas 10. La treaba cu firma

Costuri
printuri si copii - 15
verificare disponibilitate nume firma RC 10
rezervare denumire firma RC 30
fond buletin RC 4
fond lichidare RC 12
dare data certa act constitutiv notar public 50
capital social banca 200
consemnare capital social banca 24
cazier RC 20
certificat constatator RC 60
inmatriculare monitorul oficial RC 31.5
copii certificate RC 4.6
transmitere acte catre monitorul oficial RC 10
inregistrare verificare unicitate sediu RC 10
verificare asociat RC 10
obtinere cod inregistrare RC 10
obtinere cazier fiscal RC 10
inregistrare la RC RC 120
transmitere declaratii catre autoritati RC 10
fond buletin RC 14
fond lichidare RC 42
indrumare prealabila pentru constituire RC 5
stampila centru specializat 90
TOTAL 792.1
Nota: mai poti castiga 25 RON daca te duci direct la finante sa-ti scoti singur cazierul cu doar 5 RON
in acest caz, total: 767 RON

Pentru mai multe stampile recomand si www.estamp.ro pachet Colop duo R25 +Colop Printer R30 la 129 RON cu transport inclus, in total 3 stampile de calitate care la ghiseul din sediul ONRC costa 300 RON. Una dintre ele este portabila, usor de transportat. Astea pot fi platite din capitalul social pe care-l veti retrage dupa infiintare.