avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters128473

Activitate ContSters128473

Răspuns la discuția interviu admitere cu scutire
Draga Vlad Stefan,

Cu toate ca, la un moment dat, te-am rugat sa imi spui parerea ta cu privire la interpretarea unui articol de lege si nu mi-ai raspuns, o sa te lamuresc eu cu privire la topicul propus.

Verificarea cunostintelor privind legislatia specifica profesiei se desfasoara in sala de consiliu, in fata tuturor membrilor consiliului care sunt prezenti la sedinta din ziua respectiva. Dupa cum sti, consiliu lucreaza in prezenta a cel putin doua treimi. Prin urmare, vor fi in jur de 10 membri ai consiliului.

Intrebarile se pot referi si la activitatea desfasurata, motive pentru intrarea in profesie etc., cat si din legislatia specifica profesiei.

Intrebarile din legislatie, dupa parerea mea, sunt de bun simt, fara a se lasa impresia ca se doreste sa se "incuie" candidatul. Cu alte cuvinte, daca sti, e ok.

Ca sa fiu mai clar, o sa-ti dau cateva exemple:
-care sunt cazurile de nedemnitate,
-cine solutioneaza o contestatie la deciziile comisiei de disciplina a baroului,
-dreptul la asigurari sociale,
-indatoriri.

Din cate am observat, fiecare membru prezent pune cel putin o intrebare.

Succes!
Pentru mai multe detalii studiati Hotararea UNBR nr. 902. O gasiti la urmatorul link: [ link extern ]
Am aflat. Cum era firesc pentru cineva care nu isi respecta nici macar propriile reguli, s-a amanat luarea unei decizii pentru data de 14 septembrie.
Stie cineva ce s-a hotarat in data de 24.08.2010 la sedinta Consiliului BB in legatura cu admiterea fara examen?
Răspuns la discuția Admitere fara examen
Conform legislatiei in vigoare la acest moment trebuie sa se faca admiterea in profesie fara examen. La Baroul Bucuresti sunt inregistrate peste 200 de cereri. Problema este ca UNBR nu vrea pur si simplu sa respecte propriile reguli. Conform art. 18-21 din Statut, procedura de admitere pentru fiecare cerere trebuie sa se demareze in 3 zile de la inregistrare. Sunt cereri inregistrate si din martie-aprilie. Asa ca......nu putem decat sa asteptam sau sa ne unim fortele si sa gasim o solutie. Asa cum remarca si Vlad Stefan in post-ul sau "strategia baroului - admitere cu scutire de examen", UNBR trage de timp pana la adoptarea proiectului de modificare a Legii 51/1995, dupa care sa ne respinga cererile.
Răspuns la discuția Admitere fara examen
Un lucru este cert. Admiterea in barou fara examen este un subiect tabu. Nimeni nu face niciun comentariu. Pe site-urile barourilor informatii aproape zero. Cred ca doar Timisoara a publicat ceva, oricum o tampenie (admiterea fara examen se face o singura data pe an - toamna).

Concluzie: se incearca sa se reduca la maxim numarul celor care cer admiterea fara examen pana la adoptarea proiectului de lege ce se afla la Senat.
Răspuns la discuția Admitere fara examen
La Baroul Bucuresti se intruneste astazi Consiliul pentru a discuta cererile de admitere fara examen.
Stie cineva ce s-a hotarat la Congres in legatura cu admiterea fara examen pana la adoptarea proiectului de modificare a L. 51/1995.
Cica Baroul Bucuresti analizeaza cererile de primire in profesie fara examen, dupa data de 22 iunie 2010, dupa Congres
În Decizia Curtii Constitutionale nr. 62/2007 se prevede cum se procedeaza in astfel de situatii, respectiv:

"referitor la competenţa sa, Curtea reţine că art. 146 lit. d) din Constituţie nu exceptează de la controlul de constituţionalitate dispoziţiile legale de abrogare şi că, în cazul constatării neconstituţionalităţii lor, acestea îşi încetează efectele juridice în condiţiile prevăzute de art. 147 alin. (1) din Constituţie, iar prevederile legale care au format obiectul abrogării continuă să producă efecte. De altfel, Curtea Constituţională s-a pronunţat în acelaşi sens prin Decizia nr. 20 din 2 februarie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 18 februarie 2000."

" Potrivit prevederilor art. 147 alin. (1) din Constituţie, pe durata a 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, textul legal constatat ca fiind neconstituţional este suspendat de drept, iar după expirarea acestui termen îşi încetează efectele, dacă nu a fost pus de acord cu prevederile Constituţiei. După cum s-a remarcat, suspendarea de drept a textului abrogator determină reintrarea în vigoare a dispoziţiilor abrogate. "