Multumesc tare mult pentru raspunsuri.
Inseamna ca aceasta situatie este posibila, totusi, raportata la cazul nostru concret. Chiar ma miram sa imi fi fost propusa o solutie ireala.
Intr-adevar, mi s-a spus ca trebuie domiciliu separat de sot, ceea ce exista deja, dar fara mutatie in cartea de identitate. Sotul este violent atat fata de mine, cat si fata de copil si acesta este motivul principal al separarii. Copilul are 3 ani. Contractul meu de munca nici nu va fi mentionat in procesul de incredintare a minorului. Problema cea mare este cum sa mentin copilul cu mine acolo pentru ca nu se pune problema sa ramana in tara.
Dar sa luam urmatoarea problema impotetica: Un parinte are domiciliul intr-o tara, iar celalalt in alta tara, ambii locuind legal in aceste tari. Copilul este incredintat unuia dintre ei, iar celalalt parinte nu este decazut din drepturile parintesti, deci are dreptul la vizite etc. Cum vedeti rezolvarea acestei situatii pt un copil de 3-4 ani? Imi este greu sa cred ca 2 persoane sunt obligate legal sa locuiasca in aceiasi tara pentru ca au fost casatorite la un moment dat si au un copil impreuna? Cum vedeti rezolvarea acestei situatii dpdv legal pt a nu incalca drepturile parintelui caruia nu i se incredinteaza copilul (mai ales programul de vizite)? Intelegerea parintilor este scoasa din calcul.
Deci calea fixa este divort - incredintare copil - partaj. Dar de ce acest avocat mi-a zis ca pot parcurge doar pasul 2 acum, respectiv incredintare copil si apoi cand consider necesar si pe celelalte? Nu a auzit nimeni de aceasta posibilitate pana acum? Care este legea pe care trebuie sa o citesc pt a lamuri deplin aceasta problema?
1. Exista posibilitatea sa intentez actiune de incredintare minor fara cea de divort sau nu?
2. Rezidenta permanenta poate folosi la stabilirea copilului in tara respectiva? Va intreb pt ca si tatal are rezidenta, deci, teoretic, chiar daca obtine dreptul de vizita, are voie sa vina oricand sa il viziteze si zicea o doamna avocat aici pe forum ca doar pe el il priveste cum ajunge la copil, nu trebuie mama sa vina in vizita la tata cu copilul. Asta teoretic pt ca, practic, nu si-ar permite sa se deplaseze prea des pe o asa distanta. Dar legal ar putea fi o varianta. A avut cineva de-a face cu un asemenea caz?
Si eu am fost uimita de posibilitatea asta, dar mi-a fost propusa de un avocat ca solutie mai rapida de finalizare a procedurilor intrucat am nevoie sa onorez un contract de munca in 4 luni.
Totusi, sa luam cazul in care introduc si actiune de divort (daca altfel nu se poate), care sunt solutiile ca minorul sa locuiasca impreuna cu mine in strainatate daca imi este incredintat in instanta prin hotarare definitiva?
Intentionez sa introduc o actiune de incredintare minor, dar fara divort si apoi sa ma stabilesc impreuna cu minorul in strainatate. Toti 3 avem statutul de rezident permanent in tara in care intentionez sa ma stabilesc. Tatal nu este de acord cu plecarea si, mai ales, cu stabilirea minorului impreuna cu mine in aceasta tara. Exista vreo solutie in acest caz? Rezidenta permanenta a copilului in tara respectiva poate fi de folos?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri!