Stimata doamna/domnisoara, in actul normativ care reglementeaza activitatea consilierului juridic (fie el angajat sau numit pe functie), singurul de altfel din legislatia romana, act insotit de un Statut al consilierului juridic, se specifica expres o serie de aspecte care vin in intampinarea, respectiv rezolvarea spetei dumneavoastra. In primul rand, se pare, din mesajul dumneavoastra (si imi cer scuze daca am interpretat gresit), ca nu sunteti parte a vreunui Colegiu al Consilierilor Juridici (organizat la nivelul fiecarui judet)- membru al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania. In aceasta situatie, daca este adevarata, dumneavoastra sunteti in afara cadrului legal; orice alta asociatie alcatuita din "consilieri juridici" este eliminata prin lege de la a reprezenta profesia CONSILIERULUI JURIDIC, cu toate urmarile ce incumba, inclusiv imposibilitatea reprezentarii in instanta. In al doilea rand, atat in lege, cat si in Statut, se face vorbire despre obligatiile consilierului juridic si despre insemnele de recunoastere ale acestuia, printre care si ROBA. Cu referire inclusiv la STATUTUL AVOCATILOR, ce se aplica si consilierilor juridici, acolo unde nu intra in contradictie cu dispozitiile ce reglementeaza activitatea profesiei de consilier, SE STABILESTE OBLIGATIVITATEA PENTRU CONSILIERUL JURIDIC DE A PURTA IN INSTANTA ROBA CARE-L FACE DIFERIT FATA DE TOTI CEILALTI PARTICIPANTI LA ACTUL DE JUSTITIE. In concluzie, dumneavoastra va aflati in ingrata situatie in care partea adversa in proces sau orice persoana interesata, inclusiv instanta, poate invoca lipsa calitatii dumneavoastra de a reprezenta in instanta ... si de aici, urmarile binecunoscute. In privinta amenzii, nu va pot sfatui decat sa nu o luati. Daca doriti sa discutam mai pe indelete, puteti sa ma contactati pe razvanjur@email.ro, unde puteti sa-mi lasati, eventual o adresa de mail/ nr. de telefon. Cu deosebita consideratie, Razvan Rotaru.