avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Activitate rvis

Activitate rvis

Din anul 2003, mamei mele i s-a stabilit calitatea de beneficiar al Legii 189/2000, fiind "sotie supravietuitoare a refugiatului" (tatal meu era decedat la momentul respectiv).
In conformitate cu aceasta decizie, la sfarsitul acelui an (2003), mama s-a adresat (dosar complet) Directiei de Finante Publice Locale Iasi in vederea scutirii de impozitul local pe cladire, obtinand acest drept. Dupa 6 ani, recent, a primit decizie de impunere pe proprietate, prin care, practic, i s-a anulat acest drept.
Cand am fost personal sa intreb despre ce este vorba, mi s-a raspuns ca mama mea de fapt nu are acest drept, neincadrandu-se, in conformitate cu CF 284 (b), la art.1 al D-L 118/1990 si ca, acum 6 ani, s-a facut, de fapt, o greseala.
Revenind acasa, m-am apucat de studiul legilor in cauza: 118/1990, 105/1999, 189/2000, 571/2003 (CF) + normele de aplicare pentru aceasta din urma.
In Normele metodologice de aplicare ale CF, pentru Art.284, se spune:
206. Scutirea de impozit pe clădiri ………… se acordă pentru: a), b) …… e) soţul/soţia celui decedat după ieşirea din închisoare, din spitalul de psihiatrie, după întoarcerea din strămutare, din deportare sau din prizonierat, dacă ulterior nu s-a recăsătorit;
M-am reintors la DFPL cu toata documentia unde am prezentat-o, considerand ca, in conformitate cu aceste Norme metodologice de aplicare ale CF, mama mea s-ar incadra la litera e)
Mi s-a raspuns ca in cazul persoanelor ce au suferit pe motive etnice doar cele prevazute la litera b) punctul 6. ar fi indreptatite la scutire, iar cele prevazute la litera e) sunt aplicabile doar pentru litera c) (motive politice).
Va rog, as dori o parere avizata asupra acestor aspecte, care sa confirme sau infirme incadrarea respectiva.
In cazul in care as avea dreptate, ce solutii am (mi s-a sugerat sa fac o contestatie dar raspunsul din partea lor ar fi acelasi deoarece s-a schimbat conducerea iar tocmai noua conducere a venit cu aceasta interpretare a legii 189)?
Exista, in Romania, vreo institutie de mediere pentru asemenea cazuri?
Multumesc mult pentru suport!