eu impreuna cu sora mea mostenim un teren de 500mp pe care este amplasata o casa in care locuiesc . Sora mea a plecat in momentul in care s-a maritat acum 35 de ani. Eu am ramas in imobil cu parintii chiar si dupa ce m-am casatorit. In certificatul de mostenitor se stipuleaza ca se imparte intre mine si sora mea terenul de 500mp precum si imobilul de 4 camere (atatea camere avea la momentul cand s-a redactat actul de mostenire). Intre timp, eu care locuiesc si in momentul de fata in acest imobil am adus numeroase imbunatatiri casei (gaze, apa, parchet, faiantza, termopane, centrala termica,acoperita cu tabla, am costruit o camera si un hol (fara autorizatie , fara sa am facturi ale materialelor folosite)etc). Sora mea cere acum in justitie, pe langa 250pm de teren si despagubire pt cele 2 camere din 4 , desi terenul se poate imparti pe jumatate, intr-o parte ramanand 250mp cu casa si in cealalta parte 250 mp liberi, ambele parcele de 250 mp avand deschidere de 9m.
Intrebarile sunt urmatoarele:
- Are dreptul la despagubire pt cele 2 camere, desi ea a parasit imobilul acum 35 ani, iar eu pe langa faptul ca mi-am ingrijit parinti, i-am inmormantat, am facut si modernizari la casa? (ma gandesc ca daca tata a murit acum 20 de ani iar mama care avea 90 de ani cand a murit, acum 6 ani, nu putea sa intretine o casa, atunci daca nici eu nu as fi locuit acolo nu ar mai fi ramas mare lucru din cele 4 camere si deci nu ar mai fi obtinut nici un leu pe vechea casa batraneasca, care s-ar fi degradat in timp)
- Am incercat ca pana sa ne ducem la prima infatisare sa ii dau drept despagubire niste hectare de teren arabil intr-o localitate de unde sunt bunicii mei insa nu pare prea convinsa si doreste sa fie despagubita in bani, bani pe care eu nu ii am. Intrebarea este cum sa fac sa scap de procesul asta si daca procesul se continua, ce sanse am sa il castig, ca sa nu trebuiasca sa platesc cheltuielili de judecata si eventualele despagubiri pe care le cere?
- Avand in vedere ca nici terenul si nici casa nu au cadastru facut, neexistand decat actul de mostenire, este necesar ca la prezentarea in instanta sa se faca cadastru pt tot terenul de 500m sau acesta se face dupa ce se realiza partajul de catre fiecare proprietar in parte? Mi s-a spus ca ar fi necesar sa se faca cadastru la tot terenul de 500 pt a vedea judecatorul situatia existenta, si apoi sa se faca iar cadastru pt 250 mp , fiecare pt terenul lui in urma partajului. Mie nu mi se pare in regula sa fac cadastru de 2 ori pt acelasi lucru. Judecatorul nu se poate multumi oare cu o schema si atat? Chiar trebuie facut cadastru inaintea partajului?