avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Activitate gheorghe1800

Activitate gheorghe1800

Buna ziua,

Am si eu o intrebare la care pe cai normale (cereri la inspectorat si minister) se pare ca nu-i gasesc raspuns. Mama este profesoara titulara la gimnaziu si din anul 2005 este pensionata medical gradul III de invaliditate.

In anul 2005 a fost restrangere de activitate pe catedra, iar conform articolului 70 din Contractul Cadru Colectiv de Munca la nivel de ramura invatamant: "Personalului didactic titular care beneficiaza de pensie de invaliditate
i se va rezerva catedra/postul didactic pe durata invaliditatii. Contractul sau de munca este suspendat pana la data la care medicul expert al adigurarilor sociale emite decizia prin care constata ca redobandirea capacitatii de munca si, deci, incetarea calitatii de pensionar. Rezervarea catedrei/postului didactic inceteaza si de la data emiterii, de catre medicul expert al asigurarilor sociale a deciziei prin care se constata pierderea definitiva a capacitatii de munca."

In consecinta la data respectiva ministerul s-a pronuntat favorabil pentru neintrarea in restrangerea de activitate a postului sau prin nota cu numarul 28688 din 05.04.2005 emisa catre toate inspectoratele de invatamant la nivel national.

In aceasta situatie se regaseste si la ora actuala cand in scoala are loc din nou o restrangere de activitate, insa cereri la inspectorat si minister nu si-au gasit raspuns afirmativ. Am fost la inspectorat si ni s-a spus ca(,) Contractul Cadru la ora actuala este suspendat si, deci, nu se mai aplica art. 70 din acesta.

Apoi am fost la sindicat si juristul de acolo ne-a spus ca(,) Contractul Cadru Colectiv de munca nu este suspendat, dar ca mama nu intra in situatia din art. 70, desi ministerul s-a pronuntat in anul 2005 cu privire la acest lucru.

Intrebarea ar fi: cum reusim sa aflam daca Contractul Colectiv de munca la nivel de ramura invatamant este suspendat sau nu, si daca este suspendat in ce situatie ne aflam, pentru ca nimeni, nici la sindicat nici la inspectorat nu pare sa ne ia in serios, si daca nu cunoastem legislatia si procedurile nu putem sa ne impunem punctul de vedere.