avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Activitate zache_soft

Activitate zache_soft

Stimata doamna,

Conform unui articol de pe un alt site (nu o sa il nominalizez deoarece nu stiu daca este permis) care este foarte bine argumentat cu articole de lege este specificat urmatorul lucru:

" Odata cu abrogarea conventiilor civile reglementate prin art. 3 din Legea nr. 130/1999, pentru desfasurarea cu regularitate a unor activitati care nu depaseau in medie 3 ore pe zi in raport cu programul lunar de lucru, singura posibilitate ramasa de incheiere a unui contract civil de prestari servicii este data de Codul civil, insa nu pentru activitati regulate, ci de regula, pentru o prestatie unica, determinata.

Pana nu demult, potrivit Codului muncii, se mai putea presta activitate in baza unui contract civil sub doua ore pe zi si sub 10 ore pe saptamana (art. 101 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii).

Insa odata cu publicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2006 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 18 septembrie 2006, art. 101 a fost modificat. In prezent Codul muncii nu mai accepta conventia civila nici sub 2 ore pe zi."

Daca aveti cunostinta de alte forme de ANGAJARE va rog sa le argumentati cu capitole din legislatie pentru a lamuri aceasta problema.

Peste tot pe unde am citit despe conventiile civile se spune ca se pot incheia pentru o prestatie unica (adica un instalator a venit a reparat o teava si a plecat).

Cat despre contract de prestari servicii acesta se incheie doar cu o persoana fizica autorizata.

Concluzie:

Forme de ANGAJARE:

1. CIM - orice persoana
2. Conventie civila - Doar activitate nerecurenta
3. Contract de prestari servicii - Doar persoana fizica autorizata.


Va multumesc anticipat pentru rabdarea acordata
Cristian Z
Dragi specialisti,


In momentul de fata sunt in ceata. Dupa ce in dezbaterea aceasta www.avocatnet.ro/content/for...
toata lumea sustine ca singura forma legala este CIM, se revine si se spune ca se poate face si cu conventie insa sa nu se specifice ca ar fi administrator.


Conform articolului 34 aliniatul 2 din legea 230/2007 - "Asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune.", apare clar cuvantul ANGAJEAZA ceea ce inseamna obligatoriu CIM pentru administrator.

De asemenea la articolul 35 aliniatul 1 din aceiasi lege se specifica activitatile ce sunt intreprinse de acesta (deci trebuie sa indeplineasca conditiile de la articolul 34 pentru a-si presta activitatea).

Ce nu imi este inca clar este daca se poate incheia o alta forma de colaborare pentru ingrijitor deoarece aceasta functie nu este prevazuta in legea 230/2007