avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Activitate OARE

Activitate OARE

Stimat debitor,
In momentul in care nu ati inteles ce vi se intampla trebuia sa va cititi contractul de credit semnat cu manuta dvs. Clauzele contractuale sunt foarte clare in orice situatie ar exista in decursul valabilitatii contractului de credit.
Cand ati realizat ca nu mai aveti posibilitati financiare sa achitati ratele stabilite in graficul de rambursare al contractului de credit trebuia sa mergeti la banca,sau sa le transmiteti o cerere prin care le solicitati o reesalonare iar la cerere atasati orice dovada aveati ca sunteti in imposibilitate de plata. Avand in vedere ca nu ati procedat astfel si sigur nu v-ati citit contractul va explic cum ati ajuns sa aveti in continuare un debit cu toate ca ati efectuat plati.
1. in toate contractele de credit gasiti un articol care prevede ca in cazul in care nu este respectat graficul de rampursare si trec 20-30-60 zile(in functie de banca) de la data scadenta a a ratelor contractul de credit de declara scadent anticipat si debitorul este obilgat sa achite integral debitul+dobanda+ penalitati+comisioane bancare restante+asigurare (dupa caz)+cheltuieli pentru recuperarea debitului(onorarii executor,cheltuieli de executare, onorariu expert, taxe , timbre judiciare si multe altele).
De la data declararii creditului scadent anticipat orice suma recuperata se aloca in felul urmator: cheltuieli pentru recuperarea(dupa caz)-asigurare (dupa caz)-comisioane bancare restante-comisioane bancare restante- penalitati-dobanda- debit (creditul restant). Astfel, chiar daca dvs ati efectuat plati, sumele au fost scazute din valoarea debitului cum am explicat mai sus.
2. Cesiunea de creante este operatiunea prin care creditorul (cedent) transmite in mod voluntar, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, dreptul de creanta unei alte persoane (cesionar) care devine astfel creditor in locul sau si va putea incasa de la debitor creanta cedata.
Cesiunea debitului se face la initiativa creditorului(banca la care ati contractat creditul) si nu invers intrucat banca nu a mai dorit sa suporte pierderile cauzate de debitori.
Dupa incheierea unui contract de cesiune legislatia in vigoare prevede obligatia notificarii debitorului, astfel va asigur ca ati fost notificata, si inca cum! Daca v-ati schimbat dvs. domiciliul si nu ati instiintat banca(cum gasiti prev in contractul de credit), daca v-ati menajat si nu v-ati dus sa va ridicati corespondenta de la posta sau daca aveti dvs. probleme cu primirea corespondentei nu este vina actualului creditor al creantei dvs..
Notificarea cesiunii de creanta este dovada de necontestat in instanta in ceea ce priveste disponibilitatea creditorului de a solutiona situatia dvs in mod amiabil!
3 De asemenea, daca va citeati contractul cu siguranta gaseati un capitol special intitulat CESIUNE care da dreptul creditorului dvs(banca) sa cesioneze creanta dvs..
4 Banca nu efectueaza tranzactii gratis!! de unde si-ar mai plati angajatii daca am merge la banca sa achitam o taxa, rata, factura, sa trimitem bani cuiva si totul ar fi gratis? Comisionul bancar de 1,2,3, 4 lei(in functie de banca) nu intra in contul creditorului dvs. ci ramane la banca ca taxa pentru serviciul prestat- v-au incasat o suma de bani care au tranferat-o in alt cont... cine credeti ca face acest lucru fara forta umana, BAUBAU?
4 Aveti dreptul sa va adresati instantei sau protectiei consumatorului dar va asigur ca tot aceasi datorie o veti avea de achitat sau chiar si mai mare daca ascultati sfatul d-lui zaharia si nu veti achita, macar partial daca nu aveti posibilitatea integral.
5 Daca doriti sa mergeti in intanta aveti nevoie de un avocat care va va percepe onorariu si taxe pentru orice prezentare la termen, pentru orice hartiuta semnata de acesta in folosul dvs. :)) Parca spuneati ca nu aveti bani sa va achitati datoria!
6 Daca discutati, cum sustineti, cu un angajat al societatii mai sus mentionate, cu siguranta v-au fost tranmise informatii care le puteti verifica precum: inregistrarea in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare a creantei, cesiunii, date financiare ale societatii.
7. DACA VA CITEATI CONTRACTUL GASEATI SI MODUL DE CALCUL AL DOBANZII SI PENALITATILOR- SUNT PREVAZUTE IN CONTRACTUL DE CREDIT SI RESPECTATE PRIN CESIUNE SI DE CATRE ACTUALUL CREDITOR!
8. Va recomand sa nu mai intarziati solutionarea situatiei in care va aflati si sa nu tergiversati procedurile legale intrucat consecintele tot dvs le veti suporta.
Am certitudinea ca discutand cu creditorul dvs actual veti ajunge la o intelegere amiabila.
Acum aveti 2 opinii din care sa alegeti cum sa procedati, a "d-lui zaharia" de mai sus si a mea. Acum aveti posibilitatea sa alegeti, peste 5-6 luni sau mai mult va hotara creditorul: "ii luam 30% din salariu/pensie?" "ii vindem lucrurile din casa?" " de ce sa asteptam 30 de ani luand doar 30% din salariu luna de luna cand ii putem lua CASA!? "Chiar daca ii scoatem la licitatie casa, tot nu o sa lichideze debitul(ca sigur se va vinde deabia la a 3 a strigare- cu o suma cu mult sub pretul pietei) asa ca hai sa ii oprim in continuare din salariu/pensie, sa achite toata viata daca a ales sa ne ignore!