avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Activitate spirelm

Activitate spirelm

Va supun atentiei urmatoarele:

1) O societate comerciala se afla in reorganizare judiciara, deci ii sunt aplicabile dispozitiile art. 60 alin 2 din Legea 53/2003 - Codul Muncii (CM).
S-au emis decizii de concediere, cu acordarea dreptului de preaviz de 15 zile lucratoare (Legea 85/2006 privind procedura insolventei). Deciziile s-au comunicat prin posta cu confirmare de primire.
La data comunicarii (confirmarii de primire) deciziilor o parte din salariati :
a) NU AVEAU CIM suspendat (erau la serviciu sau in concediu de odihna ) si ulterior si-au luat concedii medicale;
Intrebare: Termenul de preaviz este suspendat de concediul medical in baza art. 73 alin. 3 din CM ?
b) AVEAU CIM suspendat :
- incapacitate temporara de munca, art. 50 b) CM;
- concediu fara plata (max. 15 zile), art. 43 alin 5 din CCM nivel national;

Intrebare: De cand curge termenul legal de preaviz ?

2) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia (art. 65 alin 1 CM ). Tinand cont de faptul ca in CM nu exista o definitie a locului de munca ocupat de salariat, presupun ca acesta se refera la postul pe care il ocupa salariatul in cadrul structurii functional-organizatorice si locul muncii acestuia, deci desfiintarea locului de munca presupune desfiintarea postului (Felul muncii) concretizata prin inlaturarea acestuia din organigrama si statul de functii (Locul muncii).
Salariatul, la momentul suspendarii CIM, era incadrat intr-un post prevazut in organigrama si statul de functii valabile la vremea respectiva.
Prin reorganizare judiciara organigrama si statul de functii au fost modificate, locul muncii si postul respectiv fiind desfiintate.

Cazuri de suspendare a CIM:
- exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati...., art. 50 e) CM;
- concediu pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani...., art. 51 a) CM
- concediu fara plata pentru studii sau pentru interese personale, art. 54 CM;

Intrebare: In cazul in care se dispune concedierea pentru un salariat care are CIM suspendat (aflat in unul din cazurile enumerate mai sus ) care este postul si locul muncii desfiintat ? "Motivul concedierii il reprezinta desfiintarea postului de ............ din cadrul ................ocupat de ................."