avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Activitate lorypuiu

Activitate lorypuiu

Buna ziua!

As dori sa va intreb daca un CCM incheiat in baza legii dialogului social (L62/2011) - in sectorul bugetar - poate sa contina, in cadrul capitolului protectie sociala, clauze privind acordarea de ajutoare financiare angajatilor, ca forma de protectie sociala (ajutoarele pentru nașteri, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi proteze, precum și cheltuielile pentru servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale și al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, precum și alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă).
Ma intereseaza sa stiu care este baza legala acordarii acestor ajutoare, in conditiile in care L284/2011 privind salarizarea unitata a personalului platit din fonduri publice, la art. 37 prevede: ”prin contractele colective de munca sau acordurile colective de munca si contractele individuale de munca nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi in bani sau in natura care excedeaza prevederilor prezentei legi”.
Ce alte drepturi se pot acorda angajatilor din sectorul bugetar, prin CCM, daca drepturile in bani si in natura sunt interzise?
Ma poate ajuta cineva cu un CCM actual, negiciat la nivel de sector bugetar si inregistrat la ITM?
Multumesc!
Buna ziua!
Sunt interesata de achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa4. Recent am gasit un apartament de 2 camere construit la mansarda unui bloc, care mi-a starnit interesul (suprafata mare, pret bun). Stiu ca aceste locuinte sunt controversate atat dpdv al calitatii constructiei, cat si dpdv juridic, respectiv in ceea ce priveste dreptul de proprietate. Din extrasul CF rezulta ca firma care a realizat constructia detine acest drept cu titlu de drept de donatie asupra terasei blocului, statul roman detine drept de proprietate asupra tereneului, iar la sectiunea <inscrieri privitoare la sarcini> se specifica ca firma detine drept de folosinta pe durata existentei constructiei asupra terenului.
As vrea sa stiu daca in urma achizitiei acestui apartament eu devin proprietar asupra spatiului cu acte in regula? Daca voi detine drept de proprietate sau doar drept de folosinta? Si daca in viitor pot aparea alte probleme juridice - de ex. un locatar sa se intoarca impotriva actului de donatie asupra terasei blocului?
Va multumesc!