Multumesc. Cred ca asa e cel mai corect pentru ca explicatiile lor au fost de genul...acela e contractul cadru (desi scrie clar Conditii Particulare si acolo e procentul de 0.029% la Asigurare) si procentul marit din grafic l-au stabilit colegii de la asigurari.
Eu nu am calculat nimic. Banca ne-a dat dupa semnarea contractului de credit un Grafic Costuri Totale unde exista coloane diferite pentru suma de plata lunara, dobanda, rata, comision, prima de asigurare. La coloana primei de asigurare se incepe cu suma de 21 euro. La finalul graficului este trecut Polita asigurare de deces - 0.0540% desi in contract la Conditii Particulare, capitolul Asigurari de viata se spune clar, procentul e de 0.029% la soldul lunar. Mai ametitor este ca parte din contractul de credit este si un tabel, un grafic pe cei 20 de ani dar cu procentul de 0.029% si suma de 11 euro pe coloana primei de asigurare.
Intrebarea mea ramane in continuare: Procentul respectiv de 0.054% din grafic nu trebuia trecut in contract la sectiunea asigurari unde acum este cel de 0.029%? E normal sa difere ce scrie clar in contract fata de grafic? Ce prevaleaza: contractul sau graficul?
In contractul de credit Prima Casa cu o banca, la Asigurare de viata se precizeaza ca prima de asigurare lunara se calculeaza ca procent de 0.029% la soldul lunar al creditului si ca aceasta cota de prima este stabilita de catre asigurator ca urmare a evaluarii riscului si daca e cazul, a declaratiilor medicale. In graficul de rambursare primit dupa semnarea contractului, procentul aferent primei de asigurare este de 0.054%. Mentionez ca titularul creditului a urmat un tratament pentru o boala cronica si a specificat acest lucru in cererea individuala de asigurare. Ofiterul de credite i-a comunicat ca suma de plata pentru asigurare este de 11 euro lunar. Conform graficului, suma este de 21 euro lunar.
Titularul creditului nu a fost informat de aceasta majorare a primei de asigurare, a constatat-o ulterior in graficul de rambursare.
Se poate actiona in instanta banca pentru neconcordanta dintre continutul contractului de credit si lipsa de informare in privinta majorarii procentului? Motivul majorarii este conform raspunsului ofiterului de credite, boala. Dar clientul nu a fost informat de majorare. In plus, asigurarea de viata era optionala. Nu exista niciun document in care sa fie trecut procentul majorat aferent asigurarii exceptand graficul de rambursare. Nu trebuia trecut in contractul de credit? Acolo figureaza cu 0.029%. Contractul de credit nu trebuie sa includa toate costurile, taxele, comisioanele, specificate clar?