avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Activitate alice.v

Activitate alice.v

Da, acum imi este mult mai clar. Inca o data, va multumesc pt raspuns.
roxanel a scris:

divortul intre astfel de parteneri se va supune regulilor de procedura ale codului civil si respectiv codului familial, din olanda .
va trebui sa cereti o consultatie juridica unui avocat din statul respectiv.
avocatii din romania nu au de unde sa cunoasca legislatia statului olandez .


Aveti perfecta dreptate. In ceea ce priveste divortul, acesta se face dupa legea olandeza insa eu fiind inca cetatean roman, din cate am inteles, se aplica regulile dreptului international privat, legi care sunt cunoscute de avocatii romani. De exemplu prin google am gasit Legea nr. 105/1992 din 22/09/1992 (Reglementarea raporturilor de drept international privat). . In Sectiunea II se explica despre casatorie si divort, insa eu, nefiind specialist, din pacate nu prea inteleg bine. Oricum, multumesc pt sfat. Voi apela si la un avocat olandez. (nu am facut-o pana acum deoarece divortul aici se face si pe cale amicala, la notar, insa nu stiu ce efecte va avea in romania actul de la notar)
avocatPetre a scris:

numai ce aveti in olanda se imparte



Multumesc mult pt raspuns. Ati putea face trimitere si la o lege (articol)? In caz ca vor fi probleme, sa pot avea ceva cu care sa justific.
Prin amabilitatea dumneavoastra as dori daca se poate raspuns la urmatoarea situatie.
Sunt cetatean roman cu statut de partener inregistrat al unui cetatean olandez. Mai precis este vorba de parteneriat inregistrat intre persoane de acelasi sex. In Olanda o asemenea relatie este similara cu casatoria. Parteneriatul a fost inregistrat in Olanda. Relatia noastra nu e una fericita si am hotarat sa desfacem aceasta legatura. Insa , in astfel de relatii legea olandeza specifica faptul ca proprietatile ambilor parteneri devin bunuri comune, indiferent de momentul in care au fost dobadite. Simplu spus tot ce poseda ambii parteneri se imparte intre ei in caz de divort. Intrebarea mea este : proprietatile mele din Romania vor fi considerate ca fiind “proprietate comuna”, in conditiile in care parteneriatele intre persoane de acelasi sex nu sunt recunoscute in Romania, iar relatia noastra a fost inscrisa doar in Olanda. Partenera mea nu are pretentii materiale deocamdata, iar in actul pe care l-am facut déjà la notariat aici in Olanda nu s-a specificat nimic privind eventualele mele proprietati in Romania. Insa urmeaza validarea actului de divort la tribunal si as dori sa stiu ce lege se aplica relatiilor nostre patrimoniale. Mentionez ca notarul olandez pare sa nu aiba cunostinta de nici o lege specifica in acest caz si a facut referire doar la proprietatile partenerei mele olandeze. Anticipat, multe multumiri pt o eventuala clarificare.