1. Am emis o factura unei companii germane, din partea SRL-ului meu, al carui angajat si asociat sunt.
Suma din factura reprezinta contravaloarea serviciilor prestate de firma mea (prin mine, angajat al firmei) la sediul dansilor, pe o perioada de 2 saptamani.
2. La primirea facturii, mi s-au cerut si copii dupa actele de rezidenta in germania.
In actele respective e specificata necesitatea unui permis de munca, insa doar pentru lucrul ca angajat al unei firme germane.
3. ..drept urmare, nefiind vorba de angajare (ci doar de o colaborare temporara), compania cu pricina incearca sa ma convinga fie sa adopt statut de freelancer, si sa emit o noua factura, fie sa aduc o "dovada ca eu am dreptul sa lucrez in germania" (asta in cuvintele dansilor, fara nici o alta explicatie).
Si mai scurt fie spus - sunt cumva blocat intre doua optiuni - oficiul de munca german care imi spune ca am nevoie de permisul respectiv doar pentru angajare, si statutul de freelancer, pe care nu vreau sa mi'l asum. Am deja o firma care isi indeplineste scopul, si plata inca unui set de taxe nu e ceva care m'ar bucura.
Intrebarea mea este daca nu cumva punctele 2 si 3 sunt inutile, sau pur si simplu niste pretexte, din moment ce plata serviciilor se face intre firme. Factura este emisa de firma din romania, e perfect valida, si nu vad nici o problema reala care ar putea impiedica plata.
Cam asta sunt in stare sa explic in momentul asta, sper sa fie ceva mai clar.
In cazul in care pot sa ofer mai multe detalii, cu placere.
As vrea sa va supun atentiei o dilema in care m-am regasit recent, dupa cum urmeaza:
Sunt administratorul si unicul angajat al unui SRL(imm, din Romania) din care detin 95%, impreuna cu tatal meu - pentru a putea sa-mi platesc salariul lunar.
Activitatea principala a firmei este publicitatea si productia de continut media pentru publicitate.
In urma cu ceva vreme m-am stabilit temporar in germania, continuand sa lucrez de aici pentru clientii romani/din romania.
Cunosc situatia impozitului pe venit aplicat in tara de rezidenta, insa problema mea e de alta natura - recent, am terminat un proiect pentru/impreuna cu o companie germana. Compania germana a primit o factura emisa de firma mea - pana aici, totul in regula.
La primirea facturii insa, compania in discutie mi'a cerut o copie dupa actele mele (personale) de rezidenta.
In actele de rezidenta e specificata necesitatea unui permis specific de angajare, in cazul in care intentionez sa lucrez ca angajat aici.
Fiind insa deja angajat al firmei romanesti si lucrand cu compania germana in conditii de colaborare intre firme, permisul/formularul de angajare de la Arbeitsamt nu are nici un rost.
Compania germana insista insa, mai nou, sugerandu-mi inregistrarea ca freelancer in germania, sau cel putin producerea unei "dovezi" ca eu, personal, am dreptul sa lucrez aici.
Nu am nici un motiv sa vreau sa ma inregistrez ca freelancer.
In primul rand pentru ca imi folosesc firma (cu tot ce implica asta in materie de taxe, etc), si in al doilea rand pentru ca nu intentionez sa mai raman foarte mult timp in germania.
Probabil ca deja e destul de evident ca notiunile mele despre legislatie sunt in cel mai bun caz naive, insa tind sa cred ca - si discutiile cu diverse alte firme de aici mi'au confirmat parerea - firma care inca imi datoreaza plata facturii incearca, daca nu sa evite sa ma plateasca, cel putin sa intarzie plata.
Bazandu-ma pe aceleasi notiuni elementare de legislatie, tind sa deduc ca factura mea este perfect viabila de plata, fiind obiectul relatiei intre doua firme,
iar statutul meu, personal, in germania, este o problema care ma priveste strict pe mine.
..si iata o situatie in care se pare ca m'am blocat.
Imi cer scuze pentru eventuala lipsa de coerenta (pot sa detaliez situatia, specific, daca e nevoie), insa as aprecia orice fel de sfat/indrumare/explicatie relativ la clarificarea problemei.