avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Activitate BRAND SENSE

Activitate BRAND SENSE

Da, este adevarat, au fost realizate aceste modificari ale legii 84/ 1998 prin legea 66/ 2010, cu toate consecintele enumerate de dumneavoastra.

Intr-adevar inregistrarea unei marci este mai usoara deoarece OSIM nu se mai opune din oficiu unei cereri pentru o marca identica sau foarte asemanatoare cu o marca anterior inregistrat, insa orice decizie a OSIM poate fi atacata in instanta la Tribunalul Municipiului Bucuresti, asadar si decizia de inregistrarea a marcii poate fi anulata.
Daca un titular de marca nu a urmarit publicarile lunare ale cererilor de marca nationala si comunitara, pentru a transmite o opozitie in termenul de 2 luni stabilit de lege, mai poate interveni ulterior doar in instanta, cu castig de cauza.
Aceasta monitorizare a marcilor publicate lunar este un serviciu ce este oferit de anumite agentii de proprietate industriala.
daca obtineti exclusivitate asupra unui cuvant/ expresie prin inregistrarea acesteia ca marca inregistrata, aveti dreptul de a impotrivi celor care utilizeaza o marca identica sau asemanatoare, fara consimtamantul dumneavoastra. Conditia necesara si obligatorie este obtinerea exclusivitatii.

Pe de alta parte sunt excluse de la protectie cuvintele uzuale, comune, caracteristice domeniului de activitate pentru care marca a fost inregistrata . De ex : cuvantul "renovare " nu poate fi inregistrat ca marca daca marca este utilizata pentru servicii de constructii/ renovari. Prin inregistrare ati obtine exclusivitate de utilizare si ar constutui un abuz.

Prin urmare, neputand indeplini conditia de inregistrare, nu va veti putea opune utilizarii denumirii nici identice, nici asemanatoare.

Daca domeniul " renovare.ro" a fost folosit doar cu titlu de exemplu si doriti sa inregistrati ca marca o denumire fantezista, asupra careia puteti obtine protectie, atunci indepliniti conditiile pentru a va impotrivi celor care utilizeaza marca fara consimtamantul dumneavoastra, pentru aceleasi produse sau servicii pentru care este inregistrata marca dumneavoastra. In cazul marcilor identice este clara situatia.
Dar va puteti impotrivi si marcilor asemanatoare, daca impresia de ansamblu pe care o lasa poate conduce la confuzie si implicit asocierea marcilor.