Impozit pe terenuri agricole vândute.e.
Bună ziua!
Va rog să mă îndrumați în următoarea situatie cu care mă confrunt.
Soțul meu (decedat din anul 2013) a moștenit imediat după revoluție două terenuri agricole de la mama lui. În anul 2000 unul dintre ele a fost vândut cu act de vânzare cumpărare iar cel de-al doilea a fost vândut anul 2004 cu antecontract de vanzare-cumparare și imputernicita o persoană să se ocupe de restul formalităților.
În luna martie 2022 am găsit la cutia poștală o înștiințare de la Taxe și impozite cum că ar fi dator cu aproape 10000 lei reprezentând impozite și penalitati. Mentionez că din anul 2000 și până în prezent nu s-a primit niciodată vreo înștiințare în acest sens.Consider că din moment ce aceste terenuri au alți proprietari (de peste 20 de ani) nu mai era obligația soțului să plătească impozite.
Ce mă sfătuiți să fac? Mulțumesc.
Probleme e ca s-a operat si in revisal cu 07.08.2017.Multumesc
Buna seara,
Am o problema vis-avis de emiterea deciziei de incetare a contractului individual de munca,inspectorul RU nemaiavand un caz ca al meu ,nu stie cum sa-l trateze,si au aparut probleme.
Iata cum stau lucrurile:
1. Lucrez la o Companie cu capital majoritar de stat,sunt nascuta in 25.03.1958 si beneficiez de reducerea varstei standard de pensionare de 2 ani,deoarece am lucrat 4 ani , 6 luni si 18 zile in grupa I de munca, si am un stagiu total de cotizare de 36 ani 11 luni si 18 zile.
2. Sotul meu la data decesului era in pensie MApN.
3. Tinand cont de prevederile legii privind pensiile de urmas am depus dosarul la MApN si cererea a fost admisa in baza art.47 din Legea 223/2015 si la data de 21.07.2017 mi s-a emis decizia de pensie de urmas (temei legal art.49 alin I) iar in 02.08.2017 am primit plicul acasa.
4 .In data de 17.07.2017 am depus dosarul si pentru pensie proprie ,iar in data de 23.08.2017 am primit decizia privind acordarea pensiei pentru limita de varsta.
Am depus ambele dosare pentru ca potrivit legii pot opta pentru pensia cea mai avantajoasa iar in cazul meu aceasta este cea de urmas MApN.
5. In data de 04.08.2017 am prezentat la Societate decizia pentru pensie de urmas si am solicitat ca incepand cu 07.08.2017 contractul individual de munca sa inceteze in baza acesteia.
6.S-a intocmit decizia de incetare CIM cu data de 07.08.2017 conform Legii 223/2015,art.49,alin.I
Dupa primirea Deciziei de incetare CIM si a Deciziei de pensie proprie,am fost la Casa de Pensii si am renuntat la pensia proprie in favoarea pensiei de urmas,am trimis la MApN decizia de incetare CIM pentru punerea in plata.
Astazi 30.08.2017 am fost anuntata ca de fapt decizia de incetare CIM este gresita ,pentru ca CIM_ul meu nu poate fi incheiat in baza deciziei de pensie de urmas din alt sistem-adica MApN-.si ca decizia de incetare CIM trebuia facuta in baza Deciziei de pensie proprie.
Eu nu mai inteleg nimic.Daca nu as fi avut varsta de pensionare legala nici un sistem de pensii nu m-ar fi pensionat.
Carte este temeiul legal in aceasta speta si ce se poate face in acest moment ?
Multumesc.
Da ,aveti dreptate,m-am exprimat gresit.Am vrut sa punctez faptul ca pentru1096 lei -daca calculul este corect-, nici macar minimum pe economie ,ce munca ai putea presta daca mai ai si studii superioare!?
Multumesc.
Buna ziua,
As dori un raspuns la urmatoarea intrebare:
Un viitor pensionar cu pensie de urmas din sistemul apararii nationale poate cumula pensia cu salariul, in situatia in care ar mai dori sa munceasca?
In art 118 din Legea Pensiilor se stipuleaza:
2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Din acest art.eu inteleg ca dreptul la munca este limitat, daca venitul nu ar trebui sa nu depaseasca 1096 lei (3131 x 35%=1096).
Multumesc.
Multumesc pentru raspuns,dar am totusi unele indoieli.
As dori si alte pareri daca se poate.
Buna ziua,
As dori lamuriri la urmatoarele intrebari:
1.Ce se intampla cu un salariat care are contract individual de munca,dar a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare (a avut grupa de munca) si nu a prezentat decizia de pensie la unitate de niste luni bune?
2.Cand trebuia sa informeze angajatorul ca a intrat in posesia deciziei de pensie?
3.Se poate munci in baza contractului de munca ,sa primesti salariu ,si sa primesti si pensie ( cu decizia de pensie in buzunar)? Cat timp?
Multumesc.
Buna seara,
Tinand cont ca legea pensiilor a tot suportat modificari si informatiile la care avem acces nu sunt intotdeauna corecte , va rog sa -mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Cand pot depune dosarul de pensie cu grupa de munca ,tinand cont ca sunt nascuta in martie 1958, si am lucrat :11 luni si 21 zile, apoi din 01.06.1981 pana in 12.01.1982 am urmat scoala postliceala ,cu bursa, iar apoi din 13.01.1982 pana in prezent,din care 4 ani,6 luni si 18 zile in grupa a I a de munca,(din 1982 pana in 1986).
2.Deoarece sunt vaduva ,voi opta pentru pensie de urmas pentru ca este mai favorabila.Cand pot intra in posesia acesteia?
3.Se poate beneficia cumulativ de pensia proprie plus 50% din pensia sotului decedat?Stiu ca a fost o propunere legislativa in 2014 ,in acest sens ,care a trecut de Senat dar se pare ca s-a impotmolit la Camera deputatilor si de care nu se mai stie nimic.
Ca o parere personala ,cred ca s-ar face dreptate ,pentru ca una este sa muncesti o viata si la un momentdat sa fii nevoit sa optezi pentru pensia sotului decedat si sa beneficiezi de 50% -daca doresti- si alta sa stai acasa si sa beneficiezi de acelasi procent (dupa 15 ani de casatorie).Cu pensia proprie ce se intampla?
Este numai o parere personala dar sincer ma simt discriminata.
Multumesc.