Am o nedumerire despre cum se face dreptate la noi si vreau sa va intreb, este o situatie izolata sau asa se procedeaza in 90% din cazuri.
Intr-o duminica seara, cand imi plimbam cainele, un vecin cu care avusesem altercatii mai demult, si fiind putin baut mi-a lovit cainele doar pt ca acesta a trecut pe langa el. Este un caine mic simpatic si nu se pune problema a fi un caine fioros, agresiv de care sa-ti fie teama. Lovindu-mi cainele, m-am luat si eu de el. Ne-am injurat si lovit reciproc. Din nefericire, sau din fericire (depinde din ce punt de vedere privim) eu i-am spart lui arcada iar el nu mi-a provocat nici o rana evidenta.
S-a dus, a luat certificat medico-legal si m-a dat in judecata.
Si desi el a adus 2 martori care NU au fost la fata locului, pe mama, respectiv prietena lui care au incercat sa impresioneze povestind despre cat de "grav" era cealalta persoana implicata in conflict, ca avea sange pe fata, ca n-a fost la serviciu 3 zile, etc, etc, iar eu, am prezentat ca martori, 2 vecini care au vazut cum "partea vatamata" mi-a lovit cainele si m-a agresat fizic INAINTE ca eu sa-i raspund si sa-l lovesc la randul meu, decizia judecatorului a fost in detrimentul meu.
In urma procesului, am fost condamnat la amenda penala de 3 milioane si la plata despagubirilor morale de 10 milioane.
Este firesc, ca, desi s-a dovedit ca am fost agresat pe strada (chiar a recunoscut ca mi-a lovit cainele, dar a incercat sa sugereze ca e fioros, LOL), tot eu sa fiu vinovat ?? Doar pentru ca lovitura mea s-a vazut si a lui nu ? Am sansa daca fac recurs sau e o noua pierdere de timp si de bani.
Si inca o intrebare, oarecum conexa. Ce se intampla daca eu nu-ii platesc despagubirile morale. Nu am patrimoniu, nu am salariu pe hartie, nu am cont in banca. Ce mi se intampla daca nu vreau sau nu pot sa-ii platesc.