multumesc lory si freeelis :)
pana la urma care i treaba, ma poate obliga sau nu statul sa i dau unui jurist angajat pe post, mentionez ca e debutant, mai mult decat AM NEGOCIAT cu el? adica 800 si nu 1200 ron
sau chiar e la aprecerea instantei ca itm -ul ma roaga nu ma amendeaza..inca :)
oricum, NU MI SE PARE NORMAL, TREZIT-VA!! SA VINA STATU IN CURTEA OMULUI SA TI DICTEZE CAT I DAI LA TUSA LENA CA SPALA GEAMURI 2 ZILE!!!
scuza ti mi exprimarea de om la tara dar asta e, sunt revoltata :)
n-as vrea sa merg in instanta sa mi gasesc dreptatea, de aceia va cer sfatul, sa ma pot dumiri! va pup
ok, cred ca ma lamuresc, toata lumea ia in considerare prevederile contractului colectiv de munca pe tara. doar ca in privat salariul minim este de 600 nu de 650 cat prevede cel colectiv. iar coef pt studii superioare fiind 2 iata suma 1200.
acesta e salariul minim brut pentru angajatii cu studii superioare:)
mersi freelis:)
din cate stiu indiferent ca refuzati sa semnati sau nu, decizia de desfiintare a postului este luata in consiliul de administratie al societatii angajatoare si nu depinde de semnatura dumnavostra. mai biine i-ati ruga sa va angajeze pe alt post daca vreti sa continuati relatiile de munca cu firma respectiva. preavizul face parte din procedura. angajatorii pot dovedi ca v-au anuntat chiar daca plimbati posta 1 luna.
doamna av. lory10, sunteti sugura ca nu este doar o chestiune de interpretare? cand un jurist debutant va putea fi la fel de productiv ca si unul cu experienta de 3 ani in domeniu atunci sa vina statul sa mi impuna salariul.
sau un economist deasemenea iesit de pe bancile scolii nu are cum sa indeplineasca toate atributiunile care i revin in sarcina de economist. va fi cel mult contabil.
Din start debutantii prezinta interes pt angajatori.
pt angajarea unui absolvent de studii superioare statul plateste 750 ron dar te obliga sa i dai salariul de 1300 dupa care tot statul ia impozit 800, luna de luna.
o societate mica ce creaza totusi un loc de munca trebuie incurajata sa ia de pe somaj un om, prin politica mai blanda sau prin acea exceptie din cosul muncii, altfel tot mai multe societati se vor inchide si rata somajului va creste.
va multumesc pt raspuns, o sa tin cont de el.
art 159 codul muncii
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia,
in grila de salarizare unica pe tara apare si meseria de jurist debutant iar coeficientul este 1,2 x 650 (sau 600 cat ar tr sa fie sal minim brut pe tara),de aici calculand si eu salariul ca si angajator.
decizia barolului de a impune aceste salarii s-a luat cu respectarea prevederilor legale, prin puterea exemplului voi folosi informatia. va mltumesc.
ca angajator, pe 15 mai am incheiat un contrac ind. de munca cu un absolvent de facultate de drept, incadrandu l ca ci consilier jurudic, cu salariul negociat de 800 ron. contractul a fost inregistrat la itm. Dupa 30 de zile inspectia muncii vine in control si dispune sanctionarea societatii cu avertisment verba si masura de a mari salariul noului angajat la 1300 ron conform contractului colectiv de munca pe tara.
am raspuns urmatoarele:
Conform codului muncii, art 236 al.2, si al legii 130/1996 priv. contr. col de munca, angajatorii care au sub 21 de angajati nu sunt oblig la negociere colectiva, nu am semnat un astfel de contract colectiv de munca niciodata, firma nu e afiliata niciunui patronat, iar angajatii niciunui sindicat, ca atare contractul colectiv de munca la nivel de ramura nu produce efecte, prin exceprte, fata de societatea noastra. Astfel salariul este negociat direct.Cu toate astea am fost contactati telefonic si sfatuiti sa schimbam incadrarea angajatului pt o functie care nu cere calificare altfel ne amendeaza.
intrebarea este, in cond de recesiune cand statul reduce salariile bugetarilor cu 25 la suta poate interveni in privat sa impuna salarii in cazul societ sub 21 de angajati?
care este incadrarea potrivita: consilier juridic debutant, pentru a pastra salariul negociat si accepptat de angajat?
daca omul are o diploma si este novice in meserie, iar cheltuiala pt formarea lui in urmatorii 3 ani nu permite si acordarea unui salariu calculat de 650 x 2 conf noii grile sa salarizare, ce decizie luam, legala? societatea are in vedere desfintarea postului daca se insista pe asemenea masuri care mi se par abuzive.