Problema de fond nu este cine pe cine "pacaleste" ci modul in care sunt respectate prevederile legale la un moment dat,asa cum sunt ele,bune ori rele.Iar referitor la "grija" ANAF-ului fata de contribuabil sa vedem daca si prevederile din Legea contabilitatii referitoare la intocmirea situatiilor financiare anuale vor fi la fel de usor trecute cu vederea.Pentru ca apropo de "costuri", orice firma care are obligatia de a depune situatii financiare anuale va trebui sa plateasca un expert contabil sa-i intocmeasca aceste situatii,chiar daca firma respectiva n-a desfasurat activitate in exercitiul financiar incheiat.
Pozitia ANAF-ului e una pur demagogica cata vreme seful institutiei asteia e una si aceeasi persoana cu seful Camerei Consultantilor iar initiativa introducerii obligativitatii certificarii declaratiilor anuale tot de la ANAF a venit.Dar pana cand problema incompatibilitatilor functionarului public nu va fi transata si in practica si nu doar in teorie tot asa vom vedea aplicandu-se legea in tara asta.
La acest moment exista obligativitatea legala a depunerii declaratiilor anuale cu viza unui consultant fiscal,chiar daca aceasta prevedere nu trezeste entuziasmul tuturor.Daca organele fiscale inregistreaza astfel de declaratii fara certificarea prevazuta de O.G. nr. 47/2007,atunci se incalca in mod eviodent legea.Toate discutiile legate de oportunitatea unei astfel de masuri sunt la stadiul de folclor fara sa aiba si o acoperire legala.Este adevarat ca in Senat aceasta prevedere este anulata asa cum,in mod similar si raportul Comisiei economice a Camerei a propus,doar ca nu exista o lege votata in sensul asta,ceea ce implica ramanerea in vigoare a disozitiilor din O.G. 47/2007.Mai mult,Guvernul a emis un proiect de ordonanta de modificare a Codului de procedura fiscala in care se prevede amanarea obligativitatii certificarii declaratiilor anuale pana la 1 ianuarie 2010,insa si aici e vorba doar de un proiect.
Cat priveste pozitiile unor reprezentanti ai ANAF,cum ca nu exista sanctiune pentru depunerea declaratiilor anuale fara certificarea unui consultant fiscal,acestea sunt putin hilare,in conditiile in care prevederile din O.G. 47/2007sunt in vigoare.In mod similar,depunerea unor situatii financiare fara indeplinirea conditiilor legale de intocmire si certificare,nu se mai sanctioneaza??!!
Potrivit Codului Fiscal cota de tva aplicabila in cazul livrarilor de manuale scolare,carti,ziare si reviste este de 9%,inclusiv in cazul celor inregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte suporturi.Periodicitatea aparitiei nu are importanta in privinta cotei aplicate.Sunt excluse de la aplicarea cotei reduse de 9% publicatiile care sunt destinate exclusiv publicitatii,in cazul acestora aplicandu-se cota de 19%.
Considerati ca impunerea veniturilor unei microintreprinderi cu activitate exclusiva de comert in regim de consignatie sa se faca la nivelul totalitatii sumelor incasata din comercializarea bunurilor ori la nivelul comisionului ce-i revine potrivit contractului incheiat cu consignantul?