avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Activitate TuinPix

Activitate TuinPix

Numitul M a deţinut într-o localitate rurală 2 parcele de teren (A şi B) în suprafaţă totală de 3 ha.
Din Titlul de proprietate emis pe numele moştenitorilor lui M (decedat), Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar a eliminat parcela A, respectiv a introdus parcela C (care nu a aparţinut niciodată familiei M). Cu alte cuvinte, Titlul de proprietate conţine alte terenuri decât cele care au aparţinut familiei.
Există însă documente oficiale care atestă faptul că lotul de teren A a aparţinut lui M (Extras de Carte Funciară emis in 1991 de către Notariatul de Stat Judeţean; un extras din Registrul Agricol al localităţii) şi că aparţine în continuare familiei M (Extras de Carte Funciară emis de Oficiul de Cadastru in 2011 – pe care îl voi numi în continuare CF1).
În discuţiile şi corespondenţa purtate cu Primăria localităţii respective, reprezentanţii acesteia au refuzat sistematic să ofere amănunte legate de această parcelă A.
Fiind somată prin hotărâre judecătorească să ofere informaţiile de interes public solicitate, Primăria a răspuns formal solicitării, însă nu a adus clarificări privitoare la considerentele pentru care Titlul de proprietate conţine alte terenuri decât cele ce au aparţinut lui M, precizând doar că aşa „au fost stabilite de comisia locală de fond funciar”. În aceeaşi adresă se arată însă şi că „parcela A face parte din domeniul public al localităţii, conform Extrasului de Carte Funciară nr. __ – pe care îl voi numi în continuare CF2”.
Am solicitat Oficiului de Cadastru clarificări cu referire expresă la legalitatea demersurilor Primăriei de înscriere în Cartea Funciară, cu titlu domeniu public, a unui teren proprietate privată deţinut de M şi înscris, încă din 1991, la Cartea Funciară, precum şi explicaţii legate de înscrierea aceluiaşi lot de teren în Cărţi Funciare diferite: extrasul CF pe care îl deţinem (CF1) este din Cartea Funciară nr. 504xx a localităţii, iar adresa Primăriei invocă CF2 din altă Carte Funciară – nr. 506xx a aceleiaşi localităţi.
Răspunsul destul de laconic al Oficiului de Cadastru arată că, din documentele furnizate de Comisia locală de fond funciar, rezultă că „în fişa de punere în posesie (a lui M) pe noul amplasament (cel din care a fost eliminată parcela A şi introdusă parcela C) există o semnătură care reprezintă acordul cu privire la acest amplasament”.
De asemenea, Oficiul de Cadastru confirmă că parcela A a fost înscrisă în C.F. nr. 506xx a localităţii cu titlu de domeniu public.
Precizări:
1. Înscrierea în CF cu titlu <domeniu public> a acestei parcele s-a făcut în baza unei documentaţii topografice care conţine o Declaraţie pe proprie răspundere a primarului potrivit căreia Primăria este „proprietarul” terenului! În această documentaţie, se comunică oficial, sub semnătura primarului, că „terenul A a fost dobândit de Primărie prin HG 964/05.09.2002”. Intabularea efectivă pe numele Primăriei s-a făcut însă de-abia după 8 ani de la HG, adică în 2010, la scurt timp după ce fam. M a început demersurile legate de parcela A.
2. Parcela A a aparţinut „dintotdeauna” familiei M. Statul român nu a fost niciodată proprietar. Acest teren s-a aflat doar în folosinţa statului (a localităţii) în perioada regimului comunist şi nu în proprietatea statului – în documentele de cadastru, statul român nu apare.
3. Deşi la data întocmirii procesului-verbal de punere în posesie (anul 2007) M.A., una dintre fiicele lui M, încă trăia (a decedat doar în 2012), persoane din Primărie (cu interese pentru parcela A) nu i-au solicitat acesteia să fie de acord cu renunţarea la parcela A, ci unei terţe persoane, o nepoată a defunctului M, care nu era îndrituită ori împuternicită de familie să semneze Fişa de punere în posesie.


Cum este posibil să se intabuleze in CF, cu titlul de <domeniu public>, un teren pentru care există încă de 20 de ani un extras CF care atestă că este proprietate privată a unei persoane ? Cum este posibil sa se emită o Hotărâre de Guvern în acest sens ?
Cum poate reintra fam. M în deplinătatea drepturilor sale ? Cum putem obţine anularea acestui CF2 al Primăriei ?