avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Activitate mihai.pavel

Activitate mihai.pavel

Buna ziua,

Am si eu un contract de credit cu ipoteca si la unul din paragrafe apare specificat “Dobanda este variabila in conformitate cu politica Bancii. Dobanda poate fi modificata in mod unilateral de catre Banca, luand in considerare valoarea dobanzii de referinta pentru fiecare valuta (ex: EURIBOR/LIBOR/BUBOR etc.), fara a fi necesar consimtamantul Clientului.”.

In 2008 s-a modificat dobanda in sensul ca la o crestere LIBOR 3M de 0.37 rata dobanzii a crescut cu 1.29. In momentul in care am intrebat care a fost algoritmul care a dus la aceasta crestere tinand cont ca LIBOR 1M suferit o scadere fata de momentul acordarii creditului(nu se specifica in contract ce LIBOR se ia in considerarea deci nu vad de ce ar folosi 3M in loc de 1M).

Mi s-a raspuns ca LIBOR 3M a fost luat in calcul si ca acesta a crescut. De asemenea pentru a mi se explica cum s-a ajuns de la 0.37 la 1.29 mi s-a spus (in scris pe email) ca au fost luati in considerare alti 3 factori:
- fluctuatia cursului de schimb
- cresterea costurilor la care se finanteaza banca pentru a putea acorda credite clientilor
- criza internationala de lichiditate

In acest moment ma lupt cu OPCul carora incerc sa le deschid ochii ca "politica Bancii" specificata in contract nu este sinonima cu luarea in considerare a celor 3 factori (externi) pentru a majora dobanda. De asemenea etc ul care urmeaza dupa EURIBOR/LIBOR/BUBOR nu poate fi asimilat cu fluctuatiile cursului de schimb sau criza internationala de lichiditate. Poate fi extinsa la dobanda de referinta a dolarului irakian insa nu la cei 3 parametrii.

Din pacate se pare ca platesc fara nici un folos impozitul la stat fiindca cei de la OPC sunt cam.... odihniti. Raspunsul lor standard este ca, in 10 zile de la primirea notificarii de majorare a dobanzii aveam posibilitatea de a rambursa creditul integral.

Intentia mea este de a recupera sumele platite datorita majorarii dobanzii si de a reveni la forma initiala a contractului cu dobanda initiala deoarece banca , prin luarea in considerare a 3 factori noi, nu a respectat paragraful legat de modificarea dobanzii. Cel mai probabil se va ajunge in instanta si ma intreb daca:
- este instanta urmatorul pas sau mai exista si o alta alternativa
- am sanse de reusita avand in vedere cele mentionate mai sus
- care sunt costurile de timp si bani aferente unui proces in instanta
- daca in baza raspunsului in scris (email) primit de mine pot contesta majorarea dobanzilor si alti clientii OTP Bank