Este evident ca daca salariul se reduce cu 25/% sa se reduca si ICO in consecinta, pentru orice concedii care se acorda dupa 3 luni de la intrarea in vigoare a legii, insa!
Cazul particular la care ne referim este legat de cei care au intrat in CO in luna iulie, adica exact in luna cand devine activa legea 118/2010.
ICO ar fi trebuit acordata inainte cu 5 zile de plecarea in concediu, deci inainte de intrarea in vigoare a legii amintite.
In plus, pentru stabilirea cuantumului, ar fi trebuit sa se tina cont de 3 luni anterioare, cand nu erau reduse salariile.
As dori, daca, in opinia Dvs, este sau nu legala reducerea ICO pe lunile iulie-august cu 25%.
Pai, atunci, cu tot respectul, cum ramane cu Codul Muncii, art.145(2)?
"Art.145 – Indemnizatia de concediu de odihna
(1) (OUG 65/2005) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) (OUG 65/2005) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
(3) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu."
Mai mult, conform alin.3 aceasta indemnizatie ar fi trebuit platita inainte de perioada de concediu (adica 1 iulie, pentru cei din invatamant), deci inainte de intrarea in vigoare a legii 118.
In plus, in legea 330/2009 nu se face referire la indemnizatia de concediu.
Intrebare:
Este sau nu legala reducerea indemnizatiei de concediu pe luna iulie cu 25%?
Va rog sa precizati daca se aplica totusi legea 250/1992, dat fiind ca la articolul 23, alin. 6 din O.G. 10/2008 privind nivelul salariilor de baza si a altor drepturi ale salariatilor din sectorul bugetar se precizeaza:
"Art. 23. - (1) Personalul contractual din sectorul bugetar are dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna si la alte concedii, in conditiile legii.
(2) Durata minima a concediului de odihna este de 21 de zile lucratoare pe an.
(3) La determinarea indemnizatiei de concediu de odihna se vor lua in calcul, pe langa salariul de baza, si sporurile de care beneficiaza, potrivit legii.
(4) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. In cazul in care, din motive justificate, personalul contractual din sectorul bugetar nu a putut efectua concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an calendaristic, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul pana la sfarsitul anului urmator.
(5) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii raporturilor juridice de munca.
(6) Celelalte prevederi din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, raman in vigoare.
(7) Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu. “