Buna ziua, as vrea sa ma ajutati in urmatoarea problema.
In anul 2006 am divortat si la partaj s-a facut o tranzactie pentru bunuri. Mi s-a stabilit o sulta pe care urma sa o platesc fostului sot. Intre timp ne-am impacat, am continuat sa locuim impreuna si nu a mai vrut sa primeasca nici un ban. Acum vrem sa ne mutam din Bucuresti si sa-i fac donatie fiicei noastre acest imobil, care mi-a revenit mie. Cum pot sa scot din cartea funciara aceasta sulta care a fost neplatita prin intelegere cu fostul sot (cu care sunt impreuna si acum)? Trebuia sa faca un act de renuntare la notariat, se poate face si acum? Va multumesc.
Un lucru, totusi, nu-mi este clar. Daca acum renunt la partea mea de apartament iar succesiunea se face doar in favoarea fratelui, asa cum vrem si eu si tata, in cazul decesului fratelui, care din pacate este iminent, noi doar incercam prin aceasta renuntare in favoarea lui sa-l mai motivam putin, voi mai avea dreptul dupa decesul lui la apartament daca acum il refuz? El nu are copii.
Dupa decesul mamei, anul trecut, am ramas mostenitori eu, tata si fratele meu. Acum deschidem succesiunea. Fratele meu locuieste impreuna cu tata in apartamentul supus succesiunii. Drept urmare, tata ii cedeaza partea lui si acelasi lucru vreau sa il fac si eu. Intrebarea mea este sub ce forma este mai bine sa fac acest lucru? Daca renunt la drepul de mostenitor, in cazul in care fratele meu, care este bolnav, se stinge eu mai am drepul la mostenire sau imi pierd orice drept?
Daca accept partea mea si deabia apoi ii ofer fratelui ca donatie raman mostenitoare?