avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1256 soluții astăzi
Forum Activitate araly

Activitate araly

Răspuns la discuția Admitere INM 2011
Patrick_ a scris:

Lasand gluma la o parte, chiar nu stiu care este temeiul legal al acestei "irevocabilitati de gradul II". Cred ca totusi este doar o "deductie" logica a unor norme juridice sau poate e doar o cutuma "statornicita" de catre doctrina.
Stie cineva vreun articol de lege care sa defineasca aceasta irevocabilitate in cazul donatiilor?

Nu exisa articol de lege care sa iti defineasca aceasta irevocabilitate. Am gasit aceeasi explicatie si la irevocabilitatea actului juridic - unde spune destul de clar ca, in general, pentru irevocabilitatea actelor juridice civile se foloseste termenul de irevocabilitate de gr 1 si - special pentru donatii - se foloseste termenul de irevocabilitate de gr. 2. Singura trimitere spre interpretarea data de doctrina este cea din cartea aparuta la Paris in 1997 - de care am zis intr.un post anterior, scrisa de Fr. Terre. Ca si altii, consider ca este o ,,inventie,, a doctrinei. Singura baza legala de care ne putem agata sunt art. 801 si art. 822-824.
tot am auzit de Mapa lui Neagu, dar nu stiu de unde sa fac rost de ea. Vreo idee...? ms.
buna seara.
uitati explicatia pe care am gasit-o eu la irevocabilitatea donatiei...sper sa faca un pic mai multa lumina. Boroi argumenteaza ca irevocabilitatea donatiei este o irevocabilitate proprie, speciala acestui contract, derivata din calitatea sa distincta fata de alte contracte - de liberalitate. Drept urmare, priveste nu numai efectele contractului ci si natura intrinseca a acestuia - de aici denumirea de irevocabilitate de gradul 2 (mentionez ca este o denumire preluata de la un autor francez - Fr. Terre - Droit CIivil, carte aparuta in 1997 la Paris). Argumentarea sa - se justifica prin ocrotirea intereselor donatorului, garantarea dreptului de proprietate dobandit de donatar, precum si pentru protejarea intereselor tertilor ce intra in raporturi juridice cu acestia din urma si, drept urmare contribuie la siguranta circuitului civil. de asemenea, face trimitere la art. 801, 822-824.
buna....va salut in primul rand, ma altur si eu celor care vor sa dea la INM in 2011...
si as avea o mica problema, nu am reusit sa downloadez cartile de care vb voi, de pe forumul de admitere INM 2010... ma poate ajuta cineva cu ele?
multumesc mult