Ca foarte multi concetateni ma confrunt cu impactul aplicarii OG 59/2010 pentru un credit ipotecar.
situatia se prezinta in felul urmator:
In contractul de credit se specifica:
-DAE 10,45%
-rata dobanzii folosita pt calcularea primelor este 9,50% si se formeaza din 4,75%rata de referinta+4,75% marja
- rata de referinta va fi rata interna de finantare a bancii si se calculeaza dupa formula:rata de piata +costul rezervei+5%pt creditele in euro, unde:
rata de piata=media EURIBOR la 12 luni
costul rezervei=costul suportat de banca cu rezervele min obligatorii stabilite de BNR
- valoarea marjei va ramane neschimbata pe intreaga durata a creditului
in actul aditional propus se specifica:
- rata dobanzii folisita pt calcularea ratei de credit este:
media indicelui de referinta EURIBOR la 12 luni+2,25+marja
unde:
- 2,25 este procent ce ramane fix pe toata durata creditului daca nu se modifica legislatia
-marja este marja din contractul de credit ce ramane neschimbata pe intreaga durata a creditului
in alta ordine de idei pt creditul meu pana acum a fost 9,5, respectiv 8,5 din 25.05.2009 dupa primul act aditional incheiat ca urmare a scaderii EURIBOR si cu acest act aditional ajung la acum se aplica : EURIBOR+4,75%marja+2,25%
eu am considerat ca nu se respecta OG 50 si am transmis o notificare pe 20.sept ca nu sunt de acord cu semnarea acestui act aditional primit in 17 sept.
avand in vedere situatia prezentata ce ma sfatuiti sa fac in continuare?