avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Activitate pink1

Activitate pink1

Răspuns la discuția bonul fiscal
Potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, regiile autonome, societatile comerciale, societatile agricole, societatile bancare, unitatile de asigurari sociale, institutiile publice, unitatile cooperatiste, asociatiile si celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care au calitatea de comerciant, denumite in prezentele norme unitati patrimoniale, consemneaza operatiile economice si financiare, in momentul efectuarii lor, in documente justificative, pe baza carora se fac inregistrari in jurnale, fise si alte documente contabile, dupa caz.

Documentele justificative trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente principale, prevazute in structura formularelor aprobate:
- denumirea documentului;
- denumirea si sediul unitatii patrimoniale care intocmeste documentul (cand este cazul);
- numarul documentului si data intocmirii acestuia;
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiei economice si financiare (cand este cazul);
- continutul operatiei economice si financiare, iar atunci cand este necesar si temeiul legal al efectuarii ei;
- datele cantitative si valorice aferente operatiei economice si financiare efectuate;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiei economice si financiare patrimoniale, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiile respective, dupa caz;
- alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiilor in documente justificative.

Inscrisurile care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in cazurile in care furnizeaza toate informatiile prevazute in normele legale in vigoare. ADICA VEZI MAI SUS

Inscrisurile provenite din relatiile de cumparare a unor bunuri de la persoane fizice pot fi inregistrate in contabilitate numai in cazurile in care se face dovada intrarii in gestiune a bunurilor respective. In cazul in care documentele respective se refera la cheltuieli pentru prestari de servicii efectuate de persoane, fizice, pentru a fi inregistrate in contabilitate acestea trebuie sa aiba la baza contracte sau conventii, intocmite in acest scop in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

Inscrierea datelor se face cu cerneala, cu pasta de pix, cu masina de scris sau cu ajutorul tehnicii de calcul, dupa caz.

In documentele justificative si in cele contabile nu sunt admise stersaturi sau alte asemenea procedee, precum si lasarea de spatii libere intre operatiile inscrise in acestea. Erorile se corecteaza prin taierea cu o linie a textului sau a cifrei gresite, pentru ca acestea sa poata fi citite, iar deasupra lor se scrie textul sau cifra corecta.
Oricum , bonurile fiscale nu sunt documente justificative (=nu se inregistreaza in contabilitate = nu are nici o legatura deductibilitatea ata la calculul impozitului pe profit sau venit cat nici in calculul TVa-ului . Pe baza unui decont de cheltuieli acestea pot fi luate in considerare ca si document pe baza caruia se pot inregistra cheltuieli in contabilitate , dar mare atentie , pentru ca acel decont sa fie valabil trebuie sa atasati o foaie de parcurs (pentru BF de benzina) si un ordin de deplasare in cazul altor cheltuieli, sau un NIR pentru bunuri achizitionate .
Răspuns la discuția bonul fiscal
Nu numai ca nu poti sa consideri cheltuiala deductibila , ci nici macar nu poti sa inregistrezi in contabilitate bonurile fiscale ; conform OMEF 3512/2008 care spune ca bonul fiscal nu este un doument justificativ mai exact :
In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ. De asemenea, potrivit pct. 2 din Anexa 1 la OMEF 3512/2008, documentele justificative trebuie să cuprindă următoarele elemente principale:

- denumirea documentului

- denumirea/numele şi prenumele, după caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care întocmeşte documentul

- numărul documentului şi data întocmirii acestuia

- menţionarea părţilor care participă la efectuarea operaţiunii economico-financiare (când este cazul)

- conţinutul operaţiunii economice-financiare şi, atunci când este necesar, temeiul legal al efectuării acesteia

- datele cantitative şi valorice aferente operaţiunii economico-financiare efectuate, după caz

- numele şi prenumele, precum şi semnăturile persoanelor care răspund de efectuarea operaţiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atribuţii de control financiar preventiv şi ale persoanelor în drept să aprobe operaţiunile respective, după caz

- alte elemente menite să asigure consemnarea completă a operaţiunilor efectuate.
In concluzie vei inregistra in registrul de casa doar bonurile fiscale insotite de factura
BAFTA