avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Activitate Grasu_Sorin

Activitate Grasu_Sorin

ovi_dragomir a scris:

...legea spune ca data dobandirii bunului e data semnarii procesului verbal de receptie...nu data semnarii contractului de construire...daca receptia s-a facut dupa pronuntarea divortului insa contractul de construire s-a semnat inainte fosta sotie are cel mult un drept de creanta(prescris) pt contributia la ratele platite in timpul casatoriei...

E posibil ca legea sa se fi schimbat de atunci? Vorbim de un contract de construire incheiat in decembrie 1975, iar procesul verbal a fost incheiat in decembrie 1976.
...
praporgescu a scris:

NU va sfatuiesc sa cumoparati un asemenea apartament, dar nici notarul nu poate incheia un contract de v-c al unui asemenea bun, (vanzarea bunului altuia).

Am inteles ca nici certificatul de mostenitor nu ar fi trebuit sa fie emis atribuind apartamentul fiicei, deoarece conform actelor nu era bunul exclusiv al tatalui ei.

O sa merg sa vorbesc cu notarul care a facut succesiunea, sa vad ce argumente are.

Cum se poate rezolva o astfel de dilema in care un notar zice una si alt notar zice altceva?

Mutumesc pentru opinii.
Buna ziua,
v-as ruga daca puteti sa ma ajutati intr-o problema juridica.

Doresc sa achizitionez un apartament si notarul a gasit niste "probleme" in actele acestuia.

Mai exact:
Apartamentul a fost dobandit printr-un act de construire incheiat in perioada cuprinsa intre pronuntarea divortului si ramanerea definitiva a acestuia, adica incheierea recursului declarat de sotie. Pretul contractului a fost achitat printr-un avans de 30% la incheierea contractului si restul in rate in baza unui contract de imprumut incheiat cu CEC. Datele din contractele de construire si imprumut, care sunt pe aceiasi coala format A3, se bat cap in cap, in contractul de construire scriind ca numitul este casatorit iar in cel de imprumut ca este necasatorit.

Exista si o declaratie olografa a sotiei (daca este autentica) prin care se declara ca aceasta nu are "nici o pretentie asupra contractarii unui apartament efectuat de catre sotul meu". Declaratia nu este autentificata la un notar.

In decizia de divort nu se vorbeste de partajul niciunui bun, singurul lucru luat in discutie fiind beneficiul contractului de locatiune pentru apartamentul de 2 camere in care locuiau sotii. De altfel, pentru acest lucru a si facut sotia recurs, dorind sa obtina dreptul la ambele camere si nu doar la una cum se stabilise initial. In decizia privind recursul se spune ca recursul a fost facut "numai cu privire la atribuirea beneficiului contractului de locatiune".

Proprietarul a decedat de curand iar apartamentul este scos acum la vanzare de catre fiica acestuia dintr-o casatorie anterioara. Ea are certificat de mostenitor emis de un notar public.

Toate actele privind apartamentul sunt pe numele decedatului: contract de construire, contract de imprumut, proces verbal de predare-primire, titlu de proprietate.

Si acum intrebarile:
1. Are fosta sotie sau mostenitorii ei drept de proprietate asupra apartamentului ? Dar drept de creanta?
2. In cazul in care se face cadastrul (in curs) si cumparam apartamentul, cum ne poate afecta pe viitor aceasta problema in acte?
3. Cum se poate rezolva problema pentru ca sa nu existe neclaritati asupra dreptului de proprietate?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.