avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Activitate balicavsl

Activitate balicavsl

Draga popu, in acest caz este corect ce spui! M-am edificat acum citind art.49 din Codul fiscal! Numai daca adaugi impozitul pe venit la venitul net stabilit ca norma de venit si deja depaseste! Ca altceva nu vad ce s-ar mai putea adauga la acest venit net. Evident, exista si posibilitatea reducerii proportionale a normei de venit in situatiile admise de lege.
Asa cum rezulta si din textul articolului mentionat (6, pct.IV din Legea 263/2010) obligatia de asigurare este individuala. Concret, in cazul membrilor asociatilor (intreprinderilor) familiale obligatia de asigurare rezida din calitatea avuta nu din forma de asociere iar dovada realizarii veniturilor se face individual, fie prin deciziile de impunere anuale care sunt emise pentru fiecare persoana (pe CNP ) sau adeverinte emise de administratiile fiscale de care apartin persoanele in cauza.
Pe de alta parte, la PFA urile cu norma de venit (deci nu cele in contabilitate partida simpla) situatia cred ca este clara: venitul stabilit ca norma de venit daca este sub 8.088 lei (4x2022 lei CSMB) atunci nu exista obligatia asigurarii in sistemul public de pensii. Problema este mai delicata la ceilalti care au cheltuieli deductibile. Sper ca normele de aplicare sa clarifice acest aspect. Sa aveti o zi buna!
In conformitate cu prevederileart. 36 din Legea nr.263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, incepand cu 01.01.2011, nivelul minim lunar al venitului asigurat inscris in declaratia de asigurare depusa de persoanele prevazute la art. 6, alin.(1) pct. IV din lege sau contractul de asigurare incheiat de persoanele prevazute la art. 6, alin.(2), dupa caz, este de 708 lei ,reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, (care la nivelul anului 2011 este de 2.022 lei) iar cel maxim lunar este 10.110 lei, reprezentand valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut (5x 2022 lei). Astfel, contributia minima lunara care trebuie achitata de persoanele asigurate cu declaratie si /sau contract de asigurare sociala este 222 lei (708x31,3%) iar contributia maxima lunara care trebuie achitata de persoanele asigurate cu declaratie si /sau contract de asigurare sociala este 3.164 lei (10.110x31,3%).
Potrivit art. 6, alin.(1), pct. IV din lege, au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii pe baza declaratiei de asigurarepersoanele care se regasesc in una sau mai multe categorii de la lit. a) - e) si realizeaza un venit brut pe an calendaristic de cel putin 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, respectiv cel putin 4x2022 lei=8088.