Multumesc pt. raspunsul prompt. Eu am declarat numai ce am vazut. Nu am declarat ca as fi vazut camionul trecand de axa drumului, ci semiremorca derapand dincolo de axul drumului, este o diferenta foarte mare. Ceea ce am spus eu nu il incrimineaza pe niciunul dintre soferii camioanelor.
Si inca ceva: cand am dat declaratia, eram putin in soc (inca aveam sangele tanarului din camion pe maini...) nu mi-am dat seama ca e ceva ciudat si cu politistii. Am dat declaratia, spunandu-i politistului ce am retinut legat de accident, el scriind declaratia, citind-o la sfarsit cu voce tare, iar eu semnand. Cand am terminat, a urcat un coleg de-al lui si i-a spus ca nu e bine ca declaratia sa fie cu scrisul lui pt. ca ii cunoaste pe proprietarii firmelor de transport implicati si ar putea fi acuzat... Dupa aceasta discutie, primul politist a pus declaratia in buzunarul lui si m-a lasat cu colegul lui sa fac declaratia inca o data. Am facut-o a doua oara: i-am spus si celui de-al doilea politist, el a adaugat formule standard "mentionez ca", "am constatat ca", eu am scris si am semnat.
Are rost sa inregistrez cu dictafonul urmatoarea mea convorbire cu doamna patron? Multumesc inca o data pt. raspuns.
SCUZE PT MESAJUL MEU FOARTE LUNG, DAR NU VREAU SA OMIT NICIUN DETALIU.
La inceputul acestei saptamani am fost martor la un accident rutier (2 camioane, impact puternic, cei doi soferi rani minore, pasagerul unuia fracturi, contuzii, hemoragie severa). Am acordat primul ajutor, dupa care am dat si o declaratie in laboratorul mobil al politiei. Dupa ce au sosit proprietarii unui camion dintre cele doua implicate, m-au rugat frumos sa le dau si lor nr. meu de telefon in caz ca vor avea intrebari. Foarte neinspirat, le-am dat numarul. A doua zi au inceput sa ma sune, in prima faza incercand sa ma influenteze, dupa aceea sa ma ameninte. Cica eu am luat painea de la gura soferului lor, pt. ca in baza declaratiei mele i s-a luat permisul. Doamna mi-a spus ca politistul cutare i-a spus ce e in declaratia mea si ca eu sunt de vina ca i s-a luat permisul soferului.
Ce am declarat? Am declarat ca un autoturism a depasit camionul de pe sensul meu de mers, dupa care soferul a franat brusc si dupa aceea nu am vazut decat ca partea din spate a camionului (semiremorca, cum am scris in declaratie) a derapat, intorcandu-se pe sens opus si lovind cu partea laterala cabina camionului care venea din sens opus. Doamna mi-a spus ca politistul sustine ca in declaratia mea am spus ca a trecut camionul lor pe sens opus. Fals, pt. ca eu am declarat ca semiremorca a derapat cand soferul a franat pentru a evita o coliziune intre autoturism si celalalt camion. Doamna mi-a pus intrebari ridicole: daca am masurat eu cu ruleta daca camionul a trecut de axa drumului sau daca am facut fotografii in momentul impactului. Din punctul meu de vedere, nu au cum sa-i ia permisul soferului de camion pe baza declaratiei mele. Dar fiindca doamna ma ameninta de 3 zile incoace ca ma va da in judecata pentru "declaratie mincinoasa", si e evident ca are relatii peste tot in judetul respectiv, as prefera sa imi retrag declaratia si sa se decida cazul pe baza expertizei si masuratorilor facute de organele abilitate. Exista temei legal pentru asa ceva? Ce ar trebui sa fac?