avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Activitate 121sea

Activitate 121sea

Gabriela Pintea a scris:

Nu exista stare de incompatibilitate, dar cred ca utilizatorul stie acest lucru. :)

Potrivit art. 94, alin. (2) din Legea nr. 161/2003, functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, dupa cum urmeaza:
a) in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice;
b) in cadrul cabinetului demnitarului, cu exceptia cazului in care functionarul public este suspendat din functia publica, in conditiile legii, pe durata numirii sale;
c) in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ din sectorul public
(prevedere modificata prin art. 51 din Legea nr. 330/2009);
d) in calitate de membru al unui grup de interes economic.

Prin exceptie de la regimul incompatibilitatilor, art. 96 alin. (1) din acelasi act normativ, asa cum a fost modificat prin art. 52 din Legea nr. 330/2009, stipuleaza ca "functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului".

In schimb, poate exista conflict de interese, in functie de ceea ce faceti concret in primarie si de ceea ce presupune incheierea acestui contract. Parerea mea este ca puteti sa incheiati contractul, insa pot deveni oricand incidente prevederile art. 79, alin. (1), lit. a) sau lit. c) din Legea nr. 161/2003. Daca se iveste o situatie in care constatati ca sunteti in conflict de interese, procedati potrivit art. 79, alin. (2) din acelasi act normativ.

Art. 79
(1) Functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) este chemat sa rezolve cereri, sa ia decizii sau sa participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice si juridice cu care are relatii cu caracter patrimonial;
b) participa in cadrul aceleiasi comisii, constituite conform legii, cu functionari publici care au calitatea de sot sau ruda de gradul I;
c) interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice.
(2) In cazul existentei unui conflict de interese, functionarul public este obligat sa se abtina de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii si sa-l informeze de indata pe seful ierarhic caruia ii este subordonat direct. Acesta este obligat sa ia masurile care se impun pentru exercitarea cu impartialitate a functiei publice, in termen de cel mult 3 zile de la data luarii la cunostinta.






Multumesc pentru raspunsul avizat.Ca sa fiu mai specific in calitate de pfa creez programul de contabilitate si prestez servicii de adaptare a acestuia in functie de modificarile aparute in normele si legislatia finantelor publice;in calitate de functionar public voi utiliza acest program pentru inregistrarile contabile in cadru institutiei
Sunt functionar public(contabil) angajat la o primarie.In calitate de Pfa domeniu de activitate "Activitati de consultanta in tehnologia informatiei" este legal sa inchei un contract de prestari servicii cu primaria la care lucrez?
Multumesc