avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Activitate Alexyo

Activitate Alexyo

Am cules o parere de pe un alt site de specialitate (nu stiu daca pot sa-i dau numele).

"Prin actele normative in vigoare nu este stabilit un termen limita cu privire la indeplinirea obligatiei de virare a primei de stat de catre ministerul de resort. Insa, din experienta anilor trecuti va putem confirma ca Statul a efectuat plata primei intr-una sau mai multe transe.
In ceea ce priveste prima aferenta anului de economisire 2009, clientii nostri au primit la sfarsitul lunii iulie 2010 prima transa din prima de stat, reprezentand aproximativ 20% din valoarea totala solicitata.
Plata primei transe, dar si semnele primite ca urmare a discutiilor purtate cu reprezentanii Statului (Guvern, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Finantelor Publice) ne dau incredere ca Statul isi va onora obligatiile legale in sensul virarii diferentei primei de stat."

Revin la articolul mentionat (314), exista un termen legal in care Ministerul trebuie sa faca plata:
"Prima de stat se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi se acordă de acesta după expirarea fiecărui an calendaristic, în termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisă de banca de economisire".
Astfel incat ceea ce ne comunica dansii este total eronat.
Eu ma intreb daca actionandu-i in judecata (pentru ca nu vor sa-mi faca plata pentru primele aferente anilor precedenti - nu cea curenta) ma pot folosi de acest aspect pentru a solicita rezilierea contractului.
Am modificat post-ul initial.

Incheierea unilaterala ma forteaza sa renunt la primele acordate pana acum conform articolului 315 care spune:
"" Art. 315
(1)Pentru a beneficia in mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie sa aiba o durata de minim 5 ani si este obligatoriu ca, inainte de expirarea termenului de economisire stabilit, sa nu se fi efectuat restituiri totale sau partiale din sumele economisite.
(2)Fac exceptie de la prevederile alin. (1) urmatoarele situatii:
a)suma contractata este pusa la dispozitie, iar cel care a economisit utilizeaza imediat si nemijlocit suma primita pentru activitati in domeniul locativ;
b)in cazul cesiunii contractului de economisire-creditare, suma economisita sau suma contractata se utilizeaza imediat si nemijlocit pentru activitati in domeniul locativ de catre cesionar;
c)cel care a economisit pentru activitati in domeniul locativ sau sotul/sotia acestuia a decedat ori a intrat in incapacitate totala de munca dupa incheierea contractului de economisire-creditare;
d)cel care a economisit pentru activitati in domeniul locativ a devenit somer si perioada de somaj este de cel putin 9 luni fara intrerupere si dureaza inca in momentul la care se solicita restituirea sumei.! "

Banii respectivi nu mai sunt acordati de stat, statul nu-si indeplineste obligatiile fata de banca si banca fata de client.
Din punctul meu de vedere, conditiile contractuale nu mai pot fi indeplinite (eu am facut plata primelor in 2009, ei nu mi-au acordat subventia de la stat nici pana astazi), astfel incat eu le-am solicitat incheierea cu acordul partilor (am facut o solicitare in scris la care astept un raspuns - cel mai probabil unul nefavorabil).

Pentru banii respectivi (care nu au fost acordati nici pana acum) nu se ofera nici o dobanda...
Solicitarea pentru prima a fost facuta de institutia de credit/banca.
Am incheiat un contract de economisire-creditare acum 3 ani si jumatate.
Am solicitat un extras, iar prima aferenta anului 2009 nu a fost virata nici pana astazi 18 noiembrie (a fost facuta o plata partiala de 20% din suma in luna august) .
Va deranjez cu o intrebare legata de OUG 99/2006; conform art. 314:
“Prima de stat se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi se acordă de acesta după expirarea fiecărui an calendaristic, în termen de maxim 60 de zile de la solicitarea care a fost transmisă de banca de economisire şi creditare în domeniul locativ acestei autorităţi. Prima este virată de banca de economisire şi creditare în domeniul locativ în contul clientului.”
nu se incalca conditiile contractuale intre stat si institutia de credit si implicit intre institutia de credit si client?