avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Activitate ClaudiuVRB

Activitate ClaudiuVRB

Răspuns la discuția Abandon de familie
r.gabi a scris:

Neplata cu rea credinta a pensiei de intretinere datorata unui minor ,timp de 2 luni,atrage dupa sine posibilitatea formularii unei plangeri penale pentru infractiunea de abandon familial,impotriva acestuia,conf.art.305 c.pen

Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Dacã pãrtile nu s-au împãcat, dar în cursul judecãtii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovãtia pronuntã împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei, chiar dacã nu sunt îndeplinite conditiile prevãzute în art. 81.
Revocarea suspendãrii conditionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul sãvârseste din nou infractiunea de abandon de familie.


cu tot respectul: stiu si eu sa citesc codul penal
Răspuns la discuția Abandon de familie
nu se ia in considerare faptul ca sotul nu are niciun venit? cum ar putea sa plateasca pensia alimentara daca nu are niciun venit?
as vrea sa stiu ce cai de aparare ar putea avea sotul
Buna ziua. Se poate considera abandon de familie in acest caz?:
Soț, soție divorțați in 1999 copilul ramane cu mama. In 2005 soțul pleaca in strainatate si revine in tara in 2008, in acest interval de timp sotul a mai trimis cateceva copilului minor.Din 2008 pana in 2010 inclusiv, sotul nu rezulta cu niciun venit si nu a avut nicun venit decat ocazional lucrand la negru, si in aceasta perioada a mai dat cateceva copilului. De precizat ca sotul la ora actuala nu are niciun venit si nu lucreaza de niciun fel si locuieste cu parintii sai. Multumesc anticipat.